Stamning, råd för ungdomar och vuxna
Äldre barn och vuxna kan utveckla beteenden för att försöka dölja stamningen. Det kan till exempel vara att byta ut ord och att ändra meningen. Sådana strategier kan leda till att stamningen inte märks utåt, så kallad dold stamning, men den tar ändå mycket kraft eftersom personen måste tänka mycket på hur den pratar.
Stamning
Stamning är en talflytstörning där personen vet vad han eller hon vill säga, men tillfälligt inte kan säga detta på grund av en ofrivillig, upprepad förlängning eller avbrott av ljudet. Äldre barn och vuxna kan utveckla beteenden för att försöka dölja stamningen. Det kan till exempel vara att byta ut ord och att ändra meningen. Sådana strategier kan leda till att stamningen inte märks utåt, så kallad dold stamning, men den tar ändå mycket kraft eftersom personen måste tänka mycket på hur den pratar. Undvikande beteenden som att inte vilja tala i klassrummet kan också utvecklas. En del utvecklar social ångest och stamningen kan påverka skolgången negativt och vilka yrkesval som görs. Ofta rör det sig om en livslång process.
Det är framför allt logopeder som kan ge direkt hjälp till personer som stammar. De kan göra en målinriktad analys och hjälpa till med bearbetning av stamningssymtomen, både vad gäller själva talet och känslomässiga och kognitiva besvär kopplade till stamning.
Allmänna råd för den som lyssnar
- Prata som vanligt. Visa att du accepterar stamningen/sättet att prata.
- Var en bra lyssnare. Koncentrera dig på vad som sägs istället för hur det sägs.
- Håll naturlig ögonkontakt.
- Följ vanliga artighetsregler i samtalen. Undvik att avsluta ord och meningar för den som stammar. Försök att inte avbryta när personen pratar.
- Försök att ha en öppen inställning till stamningen.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Rättigheter/lagar
Professionell bedömning och behandling av stamning och andra talflytstörningar utförs av logopeder. På grundskolan finns tal-/specialpedagoger som kan vara till hjälp. Skolan är skyldig att anpassa undervisningen för att ge eleven möjlighet att nå målen. För elever med funktionshinder är det skolans skyldighet att hitta och använda vägar som främjar elevens lärande.
Om ditt barn eller ungdom behöver hjälp med sin stamning, kontakta skolhälsovård eller logopedmottagning. Som vuxen kontaktar du vårdcentral för remiss till logoped eller vänder dig direkt till en logopedmottagning.