SSSS (Staphylococcal\r\nScalded Skin Syndrome)
Vad är staphylococcal scalded skin syndrom (SSSS)?
SSSS är en mycket sällsynt sjukdom som framför allt drabbar små barn under sex år. Det engelska namnet är "staphylococcal scalded skin syndrome". Direkt översatt betyder det "skållad hud-syndrom orsakat av stafylokocker". Det är en bakteriesjukdom som orsakar en inflammationsreaktion i huden så att delar av huden lossnar. Efter att delar av huden lossnat ser den ut som efter en ytlig brännskada, och det är skälet till namnet.
Symtom
SSSS börjar med en stafylokockinfektion någonstans i kroppen – det kan vara en kvissla i huden, en liten böld eller en infektion i ögonen eller näsan. Symtomen börjar ofta runt munnen eller ögonen, och sprider sig inom ett till två dygn över kroppen. Huden blir röd och smärtar och barnet får feber. Redan innan blåsorna har bildats smärtar huden och det kan väcka misstanke om att det rör sig om något ovanligt. Efterhand bildas vätskefyllda, tunna blåsor som brister mycket lätt. Under blåsorna är huden röd och liknar huden efter en brännskada.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Orsak
Stafylokocker, som är orsaken till SSSS är mycket vanliga, och de allra flesta har bildat antikroppar som skyddar mot sjukdomen. Små barn kan drabbas av SSSS eftersom de inte har hunnit bilda antikroppar än. I sällsynta fall drabbas vuxna som har fått nedsatt immunförsvar på grund av en allvarlig sjukdom.
Det finns många olika stafylokockvarianter och vissa varianter kan producera ett giftämne, så kallat toxin. Vid SSSS producerar bakterierna så kallat exfoliativt toxin typ A eller B. Toxinet sprids via blodet till huden över stora delar av kroppen. Strax under hudytan reagerar toxinerna med strukturer som är viktiga för att binda ihop huden. Detta leder till hudlossning och att det bildas tunna blåsor.
Behandling
Om det finns minsta misstanke om SSSS läggs barnet snabbt in på sjukhus för intravenös antibiotikabehandling, det vill säga direkt i blodet. Vanligtvis har detta en bra och snabb effekt så att barnet blir piggare inom ett till två dygn.
Förebyggande åtgärder
Vid utbrott på en barnavdelning eller annan institution måste alla friska vuxna i miljön undersökas för att kunna hitta och behandla bärare av den aktuella bakteriestammen.
Prognos
Om barnet inte får snabb antibiotikabehandling är tillståndet livshotande. Vid antibiotikabehandling är prognosen god. Huden läker utan ärr efter cirka två veckor.