Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Barn

Tjejer och pubertet

Man kommer i puberteten i olika åldrar, och ibland kan det vara tufft att genomgå vissa av de förändringar som sker i kroppen.


Uppdaterad den: 2019-09-11

Annons

Puberteten innebär den tid i livet då det tillverkas nya mängder av hormoner i kroppen. Dessa hormoner ger olika förändringar som brösttillväxt och mens. Det är stora skillnader på när puberteten börjar, men någon gång mellan nio och femton års ålder brukar ses. 

Puberteten startar när hjärnan skickar ut signaler som får kroppen att producera det kvinnliga könshormonet östrogen. I samband med det brukar brösten börja växa och man får hårväxt under armarna och kring könsorganen. Man brukar växa snabbt i längden och man blir tyngre. Fettet i kroppen fördelas om och ger nya former. Dessutom växer och mognar äggstockarna, äggledarna, livmodern och könsorganen. Man brukar börja få flytningar, de kan se olika ut men oftast är flytningarna mjölkfärgade. Deras funktion är att smörja och skydda slemhinnan i slidan.

Det är vanligt att humöret förändras snabbt och att man ibland tappar kontrollen över sina känslor. Det är mycket som händer i kroppen samtidigt.

Mensen

Den första menstruationen brukar komma mellan ett och ett halvt till två år efter brösten har börjat växa. Vid menstruationen får kroppen signaler om att frigöra ägg, medan livmodern samtidigt bygger upp en slemhinna av blod och vävnad. Om ägget befruktas av spermier fäster sig ägget i den förtjockade slemhinnan i livmodern och tar hjälp av den för att skyddas och växa. Slemhinnan utvecklas sen till en moderkaka.

Oftast blir ägget inte befruktat, och då behövs inte slemhinnan eftersom ingen moderkaka behövs. Kroppen stöter då iväg slemhinnan och det är denna process som skapar mensblödningen. Ungefär två veckor efter ägglossningen kommer själva blödningen, och den brukar vara lite olika länge, runt fem till sju dagar är vanligt.

Illustrationen föreställer hur slemhinnan byggs upp första tiden i cykeln för att därefter brytas ner när ägget inte blir befruktat. Bilden är hämtad från Wikimedia Commons, bilden är skapad av National Institute of Child Health and Human Development.

Det är vanligt att mensen är oregelbunden den första tiden, för många blir den regelbunden först efter två år. För vissa går det dock snabbt för mensen att komma med hyfsad regelbundenhet. Som med mycket annat nom puberteten så är det olika mellan olika personer. 

Om man inte fått mens vid cirka sexton till sjutton års ålder är det bra att uppsöka läkare för att se att allt står bra till. Ibland tar det längre tid om man idrottar väldigt mycket eller om man är underviktig, men oavsett är det bra att söka vård för att ta reda på anledingen. 

Annons
Annons

Bröst

Brösten växer ofta i lite olika takt, och i perioder kan det ena bröstet se mycket större ut än det andra. Det är helt normalt. Nästan alla kvinnor har lite skillnad i storleken på brösten även när de är klarväxta, men skillnaden brukar jämna ut sig jämfört med hur det kan se ut under tillväxten.

Onani

Onani är helt normalt och ett vanligt inslag i livet, och när man börjar med detta är olika. Att onanera är helt ofarligt, men förr i tiden fanns det många olika myter om vad som kunde hända en om man onanerar. Idag vet man att det är tvärtom: onani är snarare ett bra sätt att lära känna sin egen kropp på och förstå sin egen sexualitet. Som med mycket annat som berör sexualitet så ska man bara göra det man själv vill och är nyfiken på. Det finns aldrig några måsten. 

Annons
Annons

Fet hud, fett hår och finnar

Under puberteten brukar oftast svetten börja lukta annorlunda jämfört med när man var barn. Det är också vanligt att huden blir fetare, och att man får finnar. Man kan tycka svettlukten är jobbig. Egentligen är det inte själva svetten som luktar, utan det är när den kommer i kontakt med huden som lukten uppstår. Om man störs av detta, eller är orolig att omgivningen störs, kan man använda deodorant och duscha dagligen, max två gånger om dagen dock. Överdrivet tvättande är inte bra för huden. 

Ibland kan man uppleva att underlivet luktar. Det kan bero på att rester av flytningar ligger kvar mellan blygdläpparna eller att man har mens. Man kan tvätta underlivet en gång om dagen antingen med bara vatten eller med underlivsanpassad tvål. Vanlig duschkräm och liknande stör bakteriebalansen i underlivet, så det ska man helst undvika.

Finnar uppstår när mynningarna till hudens talgkörtlar täpps igen med talg och döda hudceller. Det kan ibland hjälpa om man använder särskild ansiktsrengöring. Att skrubba huden för hårt eller att tvätta den med stark tvål eller rengöringsmedel kan ge irritation som bara förvärrar problemet. Mycket smink kan också göra problemet värre, något som kan leda till en ond cirkel om man försöker täcka finnarna med täckstift eller annat. Om man tycker det är svårt att avstå smink på huden så är det viktigt att man har rena tillbehör när man applicerar sminket, om man använder fingrarna ska dessa vara tvättade och tillbehör som borstar ska tvättas regelbundet. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.