Barn som bajsar på sig
Barn som har klarat av potträningen och är gamla nog att gå på toaletten/pottan får ibland upprepat avföring i underkläderna. Oftast är orsaken förstoppning.
Vad är avföringsinkontinens hos barn?
Avföringsinkontinens, även kallat enkopres, innebär upprepad, frivillig eller ofrivillig passage av avföring på olämpliga platser hos barn som är fyra år eller äldre. I denna ålder har de allra flesta barn genomgått toaletträning- eller potträning och klarar av att kontrollera tarmen.
Avföringsinkontinens finns hos en till fyra procent av fyraåringar och en till två procent av barn äldre än sju år.
Symtom
Vanligen märks avföringsinkontinens som att det upprepat kommer avföring i underkläderna. Även om det kan se ut som diarré, är orsaken nästan alltid förstoppning. Löst tarminnehåll passerar förbi stora mängder av fastare avföring som finns kvar längst ner i ändtarmen. Oftast sker läckaget utan att barnet märker det. Tecken på förstoppning kan vara att barnet bajsar färre än tre gånger i veckan, hårda avföringsklumpar och att smärta eller obehag i magen släpper när barnet har bajsat.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Orsak
Den vanligaste orsaken till avföringsinkontinens bland barn är förstoppning. Stressande situationer som att separeras från föräldrarna eller ändrade dagliga rutiner kan bidra till förstoppning. Under några perioder i barndomen är risken för förstoppning extra hög:
- Vid introduktion av spannmål och fast föda i kosten
- Vid potträning
- Vid skolstart
Vissa barn håller sig för att de inte tar sig tid att gå på toaletten. Då stannar avföringen kvar i ändtarmen där den gradvis blir allt hårdare. Hård avföring kan leda till sprickor i ändtarmsöppningen (analfissur) som gör ont så att barnet inte vill bajsa, vilket leder till att de håller sig och ytterligare förstoppning.
I enstaka fall kan förstoppning bero på glutenintolerans, celiaki. Andra, ovanliga, orsaker till förstoppning och efterföljande avföringsinkontinens hos barn är rubbningar i nervförsörjningen till tarmen, vilket ofta märks redan på BB. Det kan röra sig om exempelvis Hirschsprungs sjukdom eller spina bifida.
Diagnos
Diagnosen ställs utifrån typiska symtom och undersökning av barnet. Läkaren känner på magen och undersöker området runt ändtarmsöppningen. I sällsynta fall, om läkaren misstänker någon underliggande sjukdom, tas blodprover.
Behandling
Behandlingen beror på den bakomliggande orsaken. Förstoppning behandlas med regelbundna avföringsvanor, fiberrik kost och regelbundna måltider. Barnet bör ta god tid på sig på toaletten den tid på dagen när det brukar bajsa. Det är viktigt att inte stressa barnet och försöka göra så att det är en lugn och trygg miljö när barnet ska gå på toaletten. Vissa barn har svårt för att bajsa utanför hemmet. Ibland, vid långvarig förstoppning, behövs medicin som gör avföringen mjukare.
Det finns ingen anledning att bli arg på barnet för att det kommit avföring i underkläderna, det kan ibland förvärra situationen. Som förälder bör man visa en positiv, stödjande och icke dömande attityd. I vissa fall kan det vara en god idé att införa ett enkelt belöningssystem för när barnet har bajsat på toaletten och inte i underkläderna.
Prognos
Prognosen är god och de flesta blir bra med åldern.