Killar och pubertet
Under killars pubertet ökar mängden testosteron i kroppen vilket leder till flera olika förändringar. Många gånger rusar humöret och känslorna iväg utan att man själv känner att det går att kontrollera. Bilden är från Unsplashed, tagen av Taylor Nicole.
Puberteten innebär den tid i livet då det tillverkas nya mängder av hormoner i kroppen. Dessa hormoner ger olika förändringar som att mer kroppsbehåring och ändrad röst. Hos pojkar börjar puberteten vanligtvis ett år senare än hos flickor – det vill säga någon gång i åldern 12–16 år. Puberteten inleds med att hjärnan skickar en signal till testiklarna om att de ska börja att producera mer testosteron, det manliga könshormonet. Därefter börjar testiklarna och könsorganet att växa. Totalt blir testiklarna sju till tio gånger större när de har vuxit färdigt. Testosteronproduktionen ökar 100–300 gånger under samma period. Efter en topp i testosteronproduktionen i ung vuxen ålder sjunker testosteronhalten hos vuxna män med i genomsnitt 1–2 % per år.
Kroppen växer, inklusive struphuvudet
Struphuvudet växer och kan bli synligt på framsidan av halsen (adamsäpplet). Det är struphuvudets tillväxt som gör att man kommer i målbrottet. Successivt blir rösten mörkare, men vägen dit brukar kantas av att rösten är ostabil och stundtals svår att kontrollera.
Kroppen förändras också på andra sätt. Puberteten är faktiskt den tid i livet då man växer mest, bortsett från spädbarnsåren. Man blir längre, får bredare kroppsbyggnad, får mer muskler och blir tyngre. Dessutom får man mer kroppshår, hår under armarna och hår runt könsorganet. Skäggväxten brukar börjar milt med mjuka hår på överläppen, och kommer igång ordentligt först när testiklarna är ganska välutvecklade.
Under den här perioden börjar även sädesproduktionen (alltså produktion av sperma). Detta leder till att man ibland kan få utlösning nattetid utan att ha framkallat det med mening. Det är också vanligt att få erektion (stånd) ofrivilligt, särskilt om nätterna och morgonen.
Hos de flesta ligger den ena testikeln lite högre upp än den andra. Det är helt normalt, och brukar kvarstå till viss del efter puberteten.
Onani
Onani är helt normalt och ett vanligt inslag i livet, och när man börjar med detta är olika. Att onanera är helt ofarligt, men förr i tiden fanns det många olika myter om vad som kunde hända en om man onanerar. Idag vet man att det är tvärtom: onani är snarare ett bra sätt att lära känna sin egen kropp på och förstå sin egen sexualitet. Som med mycket annat som berör sexualitet så ska man bara göra det man själv vill och är nyfiken på. Det finns aldrig några måsten.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Ilska och uppror
Kroppen får plötsligt mycket större mängd hormon att handskas med vilket dels leder till kroppsliga förändringar beskrivet ovan, men kan också leda till en del svåra känslor. Ibland kan det kännas som att känslorna inte går att kontrollera. Ilska och uppror är vanligt att känna.
Svettproduktion och fetare hud
Under puberteten brukar oftast svetten börja lukta annorlunda jämfört med när man var barn. Det är också vanligt att huden blir fetare, och att man får finnar. Man kan tycka svettlukten är jobbig. Egentligen är det inte själva svetten som luktar, utan det är när den kommer i kontakt med huden som lukten uppstår. Om man störs av detta, eller är orolig att omgivningen störs, kan man använda deodorant och duscha dagligen, max två gånger om dagen dock. Överdrivet tvättande är inte bra för huden.
När man tvättar könsorganen är det bäst att använda underlivsanpassad tvål för att inte slita på den känsliga huden. När man tvättar bör man dra tillbaka förhuden (om man är omskuren hoppar man över detta steg) och skölja.
Finnar uppstår när mynningarna till hudens talgkörtlar täpps igen med talg och döda hudceller. Det kan ibland hjälpa om man använder särskild ansiktsrengöring. Att skrubba huden för hårt eller att tvätta den med stark tvål eller rengöringsmedel kan ge irritation som bara förvärrar problemet. Mycket smink kan också göra problemet värre, något som kan leda till en ond cirkel om man försöker täcka finnarna med täckstift eller annat. Om man tycker det är svårt att avstå smink på huden så är det viktigt att man har rena tillbehör när man applicerar sminket, om man använder fingrarna ska dessa vara tvättade och tillbehör som borstar ska tvättas regelbundet.