Viktigt att förnya vaccination mot kikhosta
Antalet fall av kikhosta har under de senaste åren ökat i Sverige. Som det ser ut idag erbjuds alla barn vaccination, men även vuxna som inte förnyat sitt vaccin behöver återigen vaccinera sig för att inte riskerar att bli smittorisk.
Läs också: Var uppmärksam på kikhosta hos de små
Kikhosta är en bakterieinfektion vilken börjar som en vanlig förkylning men så småningom tilltar och leder till kiknande hosta. Hostattackerna uppstår i och med bildningen av segt slem. Eftersom små barn har en sämre hostrefelx gör det att de har svårt att få upp slemmet. Det kan leda till både syrebrist och kramper hos barnen, samtidig som det för en vuxen kan ge helt andra utslag som lunginflammation.
Läs också: Smittspridning trots kikhostvaccin
Uppehåll i vaccinering
Då ett uppehåll i vaccineringen ägde rum mellan 1979 och 1996 finns det ett glapp med helt ovaccinerade fertila personer. De som fått det tidigare vaccinet och inte gjort en uppföljning med påfyllning kan heller inte se sig som skyddade, då det endast fungerar 10-15 år. Internationellt revaccinerar man gravida kvinnor för att på så vis skydda barnen och hindra smittan.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Hej!
Är född -57, har ej haft kikhosta ej troligtvis inte vaccinerad. Bör detta göras med tanke på ålder?
mvh Monica
"finns det ett glapp med helt ovaccinerade FERTILA personer"
"skyddade ...endast i 10-15 år"
Så det gör inget om vi som inte är FERTILA får kikhosta??? Är det ett nytt sätt att ta livet av oss gamlingar!
Inga har kommenterat på denna sida ännu