TBE sätter spår på barns tillstånd ett år efter diagnos
TBE-smittan breder ut sig och under 2011 nådde Sverige rekordnivåer på antalet TBE-fall. 284 personer insjuknade förra året i fästingöverförd hjärnhinneinflammation.
- Hur prognosen ser ut för i år är svårt att säga, säger Mikael Sundin, läkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus som gjort en studie om TBE hos barn till Netdoktor.
På Astrid Lindgrens Barnsjukhus började man fundera på om man kunde missa att diagnostisera barn med TBE-infektion på grund av ospecifika och diffusa symtom. Alla barn som kom till akuten med till exempel huvudvärk, yrsel eller kraftigare snuva erbjöds därför att få ta TBE-prover.
- Det visade sig att en fjärdel av alla de barn som sökte vård för neurologiska symtom hade drabbats av en fästingburen sjukdom, antingen TBE eller borrelia, sägerr Mikael Sundin.
När barnens tillstånd följdes upp ett år senare visade det sig att många hade huvudvärk, var sjuka eller dåliga länge och hängiga både innan och efter diagnos.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Läs hela intervjun med Mikael Sundin här
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu