Studie: Detta ökar risken för matallergi hos barn
I en stor nationell studie kan nu forskare visa att barn som är födda med kejsarsnitt har större risk att drabbas av matallergier. Något som förvånade forskarna var att tidigt födda barn istället har en betydligt lägre risk att utveckla matallergier.
I studien, som är gjord av forskare vid Örebros universitet och Karolinska institutet, studerade man över en miljon barn, födda mellan 2001 och 2012.
Resultatet visar att barn som är föds med kejsarsnitt har 21 procent högre risk att utveckla matallergi, jämfört med barn som föds vaginalt.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
”Får en annan bakterieflora”
– Vi tror att barn som föds med kejsarsnitt får en annan bakterieflora än barn som föds vaginalt och att det kan spela roll för risken att utveckla födoämnesallergi, säger Jonas F. Ludvigsson, barnläkare och forskare vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.
Tidigare studier har gjorts med liknande resultat, men denna studie är första stora nationella studien som har kunnat visa ett samband mellan hur barn föds och matallergi, menar forskarna.
– Vart sjätte barn föds idag med kejsarsnitt. Det är viktigt att blivande mammor och läkare är medvetna om vilka risker som kopplats till kejsarsnitt både i det korta och långa perspektivet och att man tänker på det vid planerade kejsarsnitt, säger Niki Mitselou.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Men det finns så klart akut situationer när kejsarsnitt är helt nödvändigt, menar man.
Resultat förvånade forskarna
Däremot har barn som är tidigt födda hela 26 procent lägre risk att drabbas av matallergier - något som förvånade forskarna.
– Det är mycket för tidigt födda barn vi har studerat – barn som föds före vecka 32. Det är barn som följts noggrant av barnläkare även efter att de lämnat nyföddhetsavdelningen och då torde en födoämnesallergi upptäckas. Istället har de alltså en lägre risk.
– Vi tror att det kan bero på att man introducerar mat till mycket för tidigt födda barn på ett annat sätt än hos andra barn, eller att faktorer som har med nyföddhetsvård kan vara skyddande mot födoämnesallergi, säger Jonas F. Ludvigsson, i pressmeddelandet.
Barnets vikt kan också påverka
När forskarna tittade på födelsevikten och på hur barnet mår fem minuter efter födseln (då läkare värderar barnets andning, hjärtfrekvens, färg och rörelse på en skala) kunde man också se en skillnad.
– Barn som har låga poäng direkt efter födseln, som ett tecken på svår stress vid förlossningen, löper en ökad risk för födeämnesallergi. Detsamma gäller barn som väger mer än förväntat, säger Niki Mitselou.
- Örebro Universitet - https://www.oru.se/nyheter/okad-risk-att-utveckla-matallergi-for-barn-fodda-med-kejsarsnitt--i-motsats-till-mycket-for-tidigt-fodda-barn/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu