Spädbarn lär sig när de sover
Små bebisar tillbringar det mesta av sin tid sovande och nu visar forskning att bebisar tar in ny kunskap under tiden som de sover på ett annat sätt än vuxna kan. För första gången någonsin har forskare undersökt hur bebisar som bara är en och två dagar gamla tar in ny information under tiden som de sover. Forskarna placerade 124 elektroder på bebisarnas huvuden och under knappt en halvtimme spelades en ton upp upprepade gånger samtidigt som en liten puff av luft blåstes på bebisarnas ögon.
När 20 minuter hade gått hade 24 av de 26 sovande bebisarna lärt sig att tonen hörde ihop med luftpuffen. Forskarna noterade att bebisarna knep ihop ögonen då de hörde tonen, trots att luftpuffen uteblev.
– Det är fantastiskt hur snabbt bebisarna lärde sig, säger William Fifer, en av forskarna bakom studien som nu publiceras i tidskriften PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences.
Forskarna menar att den nya kunskapen även kan bli viktig när det gäller att identifiera små barn som löper risk att utveckla sjukdomar som till exempel autism och dyslexi. Det är nämligen samma del av hjärnan som aktiverades på spädbarnen som påverkas hos barn som utvecklar autism och dyslexi.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu