Sociala problem under graviditeten gör barnen lättare sjuka
En forskargrupp vid Linköpings universitet har undersökt hårstrån hos barn, eftersom stresshormonet kortisol lagras in i hårstrået på samma sätt som årsringar i ett träd. På så vis har forskarna kunnat mäta sammanlagda stressnivåer hos barnen under längre tidsperioder.
Fortsatt höga kortisol-värden
– Vi såg bland annat att spädbarn med höga nivåer av kortisol hade fortsatt höga värden under flera år framåt, faktiskt under hela den tidiga barndomen. Barnens stressnivåer var även kopplade till mammans nivåer, trots att de ju är helt olika biologiska varelser, säger Jerker Karlén som ligger bakom doktorsavhandlingen, i ett pressmeddelande från universitetet.
Resultaten visade att barn till mödrar som var psykosocialt belastade under graviditeten hade en ökad risk för att drabbas av nästan alla vanliga sjukdomar som barn får upp till tio års ålder. Det gällde allt från förkylningar till urinvägsinfektioner och astma. Ju jobbigare familjen hade det under graviditeten, desto högre var nivåerna av stresshormonet i håret, vilket alltså även påverkade graden av sjukdom hos barnet.
Nu föreslår forskarna att samhällets insatser ska riktas in på att stötta unga familjer med flera negativa psykosociala faktorer.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu