Så kan självmordsförsök halveras bland unga
Studien gick ut på att vissa ungdomar utbildades i att känna igen psykiatriska symtom, och vid uppföljningen ett år senare såg man att gruppen hade en halverad risk för självmordsförsök samt allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Detta jämfört med en kontrollgrupp av ungdomar som saknade specialutbildningen.
Danuta Wasserman är professor vid institutionen för lärande, informatik, management och etik samt chef för Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, vid Karolinska institutet. Hon är dessutom studiens försteförfattare.
– Studien visar att det med gott resultat går att genomföra självmordsprevention i skolan. Nu kan vi ta klivet från att passivt följa den statistik som visar på problemets allvar till att på bred front aktivt testa Awarenessprogrammet i våra svenska skolor. För att nå många ungdomar vill vi också utveckla metoden till en modern internetlösning, till exempel en mobilapp, säger hon i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.
Över 11 000 skolelever vid 170 skolor, med en genomsnittsålder på 15 år, ingick i studien. Dock deltog inga svenska ungdomar.
Deltagarna randomiserades till tre olika interventioner, eller en kontrollgrupp. Ett var Awarenessprogrammet, där ungdomarna fick specialutbildningen. De två andra interventionerna gick ut på att skolpersonal eller sjukvårdspersonal skulle hitta elever med psykisk ohälsa och motivera dem till att söka hjälp.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Vid uppföljningen 12 månader senare hade 0,70 procent av eleverna i Awarenessprogrammet genomfört ett självmordsförsök, jämfört med 1,5 procent i kontrollgruppen. Det motsvarar en riskminskning på 65 procent, enlig forskarna.
De två andra interventionerna visade dock samma resultat som för kontrollgruppen.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Awarenessprogrammet har utvecklats av forskare vid Karolinska institutet i samarbete med Columbia University i USA.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu