Läkare avråder från att låta barn rulla köttbullar
”Just att rulla köttbullar anses vara så trevligt att människor verkar glömma bort att det är farligt, trots att information ofta går ut i samband med utbrott av ehec”, skriver läkare och forskare i en debattartikel i Sydsvenskan.
Varje år smittas runt 500 svenskar av kolibakterien ehec, och de flesta är barn under fem år. Om ett barn får i sig smittat kött kan det leda till diarréer, njursvikt, livslånga hälsoproblem eller i värsta fall döden.
”Rått kött ska hanteras på ett sätt som garanterar att händerna absolut inte kommer i kontakt med näsa eller mun innan händerna är ordentligt tvättade. Det kan inte barn klara av innan de är medvetna om sin kropp på ett sätt som man blir först i tonåren. Då vill de flesta barn hellre gå på disko än rulla köttbullar med familjen”, skriver läkarna fortsättningsvis.
En av artikelförfattarna, Diana Karpman, har medverkat i en intervju med TT:
Men ehec kan man ju få från både sallad, vatten och rått kött. Är det farligare att rulla köttbullar än att äta sallad?
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
– Det är inte farligare för ett barn att rulla köttbullar än att ta i sallad som inte sköljts, men ofta så hanterar ju inte barn sallad, säger hon.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu