Lag kräver näringsriktigare skolmat
Enligt en ny skollag som presenteras inom ett par veckor ska maten som serveras till elever på grundskolan bli näringsriktigare än vad den är idag. Det är efter rapporter som visar att många grundskoleelever är trötta och presterar dåligt på grund av näringsfattig mat som nya krav nu ställs. Enligt en enkätundersökning som Skolmatens vänner och LRF genomförde under 2008, svarade ansvariga kommunpolitikerna att de uppskattade att omkring 12 procent, av landets cirka en miljon grundskoleelever, skolkade från skolmaten.
Hittills är det endast ett 50-tal grundskolor, av landets 4 700, som uppfyller de krav som Livsmedelsverket satte upp år 2007. Vilket innebär att det i dagsläget bara är ett fåtal skolor som erbjuder ”bra skolmat”. Några av de krav som Livsmedelsverket slagit fast är att det ska finnas mjölk, grönsaker och flera rätter att välja mellan varje dag. Enligt regeringens planer blir det upp till Livsmedelsverket att bestämma vad som kan klassificeras som ”näringsrik mat”. Och från Livsmedelsverket ser man positivt på en ny lag.
– Vi välkomnar en sån här lagstiftning, det har vi efterlyst länge, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
I det nya förslaget är utgångspunkten att varje måltid ska bestå av huvudrätt, grönsaker, mjölk, vatten och bröd med matfett. Och varje portion bör i genomsnitt innehålla 30 procent av det dagliga energiintaget och innehålla det rekommenderade intaget av vitaminer och mineraler i respektive åldersgrupp.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu