Kikhostevaccin förlorar sin effekt
Under förra året drabbades närmare 700 svenskar av kikhosta, det är största antalet insjuknade sedan 2007. Vad ökningen beror på är svårt att säga, det kan handla om slump eller en variation i bakteriens spridning. Dock pekar forskning på att dagens vaccin mot kikhosta börjar förlora sin effekt.
I en ny studie har brittiska forskare upptäckt att kikhostebakterien har förändrats genom åren, och därmed verkar inte vaccinet lika effektivt som tidigare. Forskarna menar därför att man behöver ta fram nya vaccin på sikt.
Dock är det fortfarande viktigt att vaccinerar sig, och sjukvården måste se kikhosta som ett hot menar Marta Granström som är professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet.
– Problemet är att när man fått någorlunda kontroll på sjukdomen så blir den bortglömd. Tidigare, när vi inte vaccinerade, var all hosta att betrakta som kikhosta innan motsatsen var bevisad. Idag tänker man inte på kikhosta, säger Marta Granström till Sveriges radio.
Nästa år, 2016, införs ytterligare en vaccination för svenska barn i femtonårsåldern. En annan strategi är att alla vuxna i ett spädbarns familj är vaccinerade mot kikhosta.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
– Det är en strategi som man behöver fundera på för att förbättra skyddet för spädbarnet, säger Marta Granström till Sveriges radio.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu