Kemikalier i nappflaskor kan skada arvsmassan
Den vanligt förekommande kemikalien bisfenol A kan orsaka skador i arvsmassan, skador som bland annat kan leda till problem med fertiliteten hos framförallt män. Det visar en ny studie som pekar på ett samband mellan låga doser av kemikalien och olika hälsorisker för människor. Bisfenol A exponeras vi för kontinuerligt och återfinns i bland annat genomskinliga plaster, som till exempel nappflaskor. Den grupp som troligen får i sig störst doser av kemikalien är små barn som dricker mjölkersättning eller välling i nappflaskor.
– Liksom en rad andra kemikalier, som ftalater till exempel, är bisfenol A ett så kallat hormonstörande ämne. Det betyder att kemikalien liknar kroppens egen hormon, säger Annika Hanberg, forskare vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet.  
Bisfenol A har östrogena egenskaper vilket kan påverka utvecklingen av hjärnan och även vår reproduktiva förmåga. Dessutom har tidigare studier visat att kemikalien kan öka risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
Det är forskare vid Yales universitet som i en ny studie har hittat nya oroväckande effekter av kemikalien. Studien är genomförd på möss där mösshonorna har utsatts för bisfenol A när de varit dräktiga och därefter har forskarna följt upp effekterna på deras avkomma. Och det forskarna har kunnat se är att kemikalien tycks störa och förändra arvsanlagen hos mössen. Bland annat har mössens DNA förändrats och ökat känsligheten för hormonet östrogen, vilket kan leda till att mössens fertilitet försämras, i alla fall hos hannarna.
– Det våra mödrar exponeras för under graviditeten kan påverka oss på ett negativt sätt under resten av våra liv, säger studiens huvudförfattare Hugh Taylor, professor vid Yale.
Hittills har de flesta studier på bisfenol A gjorts på djur, men det finns några få som pekar på skador även hos människor. Den europeiska livsmedelsorganisationen EFSA arbetar med en översyn av kemikalien och den förväntas bli klar i vår. I Sverige har Livsmedelsverket beslutat att invänta EFSA: s resultat men rekommenderar samtidigt de som är oroliga att redan i dag byta ut plastartiklar till glas eller metall.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu