Jordnötter till småbarn skyddar mot allergi
I en brittisk studie som publicerats i The New England Journal of Medicine följdes 640 barn från runt ett halvårs ålder tills att de fyllt fem. Tydligt jordnötsallergiska barn sållades bort redan från början. Bland resten av barnen fick en grupp äta jordnötskex medan den andra gruppen avstod. Bland barnen som inte fick äta några jordnötsprodukter blev drygt 17 procent allergiska, medan bara 2,3 procent av barnen som åt jordnötskex drabbades av allergi. Totalt sett hade denna grupp alltså mer än 80 procents lägre risk för att bli allergiska.
– Det är slående resultat. De utvecklar i alla fall inte allergi de första fem levnadsåren i samma utsträckning och det är ju värt väldigt mycket, säger allergiforskaren Magnus Wickman till SVT.
Enligt honom har forskare länge haft detta på känn.
– Det är viktigt att tidigt få smaka på mat för att inte utveckla allergi mot det.
Resultaten från studien kan leda till nya råd kring barns kost.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
– Jag är helt säker på att den svenska barnallergisektionen kommer att diskutera den här frågan. Det är de som ger ut riktlinjer i Sverige. Det är jag säker på kommer inom ett år.
Och han tror inte att forskningsresultaten bara är applicerbara på just jordnötter.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
– Om vi tar de vanliga födoämnena som mjölk, ägg, sädesslag och fisk så är det nog så att det här gäller samtliga födoämnen. Det är min gissning, säger han till SVT.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu