Internationellt projekt i kampen mot RS-virus
RS-viruset, respiratoriskt syncytial virus (RSV), drabbar årligen över 30 miljoner barn världen över. Hos friska vuxna och större barn märks det bara som en förkylning men hos spädbarn kan luftvägarna drabbas så att de kan få svårt att syresätta sig, och de kan behöva sjukhusvård. Även äldre personer och infektionskänsliga individer som till exempel cancerpatienter och lungsjuka, kan drabbas hårt. Idag finns inget vaccin mor RSV och behandlingen utgör endast symtomlindrande.
– Det är en bra tidpunkt nu att trappa upp försöken att stoppa RSV hos barn och äldre. Över 65 vaccinkandidater är just nu under utveckling, och det är sannolikt att vi har ett vaccin inom fem till sju år, säger professor Harish Nair vid universitetet i Edinburgh, som är den som ska leda hela projektet.
Projektet involverar forskare från 18 universitet samt folkhälsoinstitut och läkemedelsbolag. Förutom vaccin är förhoppningen att utvecklas nya behandlande läkemedel, sätta upp evidensbaserade riktlinjer för behandling och prevention och hitta biologiska markörer som kan förknippas med allvarlig RS-infektion.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu