Inget samband mellan övervikt och fetma i relation till födelsevikt
I en helt ny studie har forskare från Hälsohögskolan i Jönköping och Sahlgrenska akademin studerat övervikt och fetma vid 20 års ålder i relation till födelsevikt och viktutveckling under barndomen. I studien ingick 671 barn.
Studien visade att vid 20 års ålder hade 25 % av ungdomarna övervikt eller fetma. Flertalet av dem hade normal vikt vid 5,5 år och nästan hälften även vid 15 års ålder. I studien kunde inget samband mellan födelsevikt och senare utveckling av övervikt eller fetma påvisas.
– Det räcker inte med att identifiera fetma eller övervikt hos 5½-åringar för att komma åt problematiken vid 20-årsåldern, förklarar Boel Andersson Gäre på Hälsohögskolan i Jönköping. 
Fetma och övervikt är en av världens snabbaste växande sjukdomar och är förenad med flera hälsorisker senare i livet, bland annat diabetes, högt blodtryck samt hjärt-kärlsjukdomar.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Till forskarna:
Varför inte gå in och kolla alla äldre överviktiga? Alla vi födda på 40-talet vet om vi var tjockisar vid födseln och att vi sedan var normala till ungefär 30-40 årsåldern men sen gick det fort att bli fet!
När man är ung rör man sig MYCKET och sen blir det mindre och mindre av den varan och alla fettceller som man fick som baby fylls till bredden och ökar i mängd som fettceller har för sed.
Så visst har det betydelse att man var fet som baby!
Inga har kommenterat på denna sida ännu