Högt kalciumintag leder till längre liv
Barn som äter mycket mjölkprodukter och får i sig mycket kalcium kan leva längre än de som inte gör det, visar en studie gjord i England och Australien. Den nya upptäckten grundar sig på över 4 000 barn som deltog i en studie om matvanor på 1930-talet och som har spårats upp 65 år senare. Resultatet visar att de som fick i sig mycket kalcium levde längre än de som inte fick i sig lika mycket.
Det är forskare från Queensland Institute of Medical Research i Australien samt Enheten för socialmedicin vid universitetet i Bristol som ligger bakom studien. År 2005 hade 34 procent av dem som deltagit i studien dött. 378 av dem avled av en hjärtsjukdom och 121 dog av stroke. Forskarna har tittat på dessa dödsorsaker och kommit fram till att de personer som hade det högsta kalciumintaget hade lägre dödlighet än de som inte åt så mycket mejeriprodukter. Men samtidigt pekar forskarna på att det behövs fler studier för att bland annat se om socioekonomiska aspekter kan kopplas till resultatet.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu