Hemliga vaccinpriser slår mot fattiga länder
Ett vaccin skulle kunna förhindra att uppåt en miljon barn dör varje år av lunginflammation orsakad av pneumokocker. Men de båda tillverkarna av PCV-vaccinet, läkemedelsbolagen GlaxoSmithKline och Pfizer vägrar offentliggöra sina prislistor för vaccinet. Detta har lett till att olika länder får betala olika mycket för samma vaccin och att vissa fattiga länder inta har råd att köpa in så mycket vaccin som de behöver. I en artikel på Läkare utan gränsers hemsida framgår att exempelvis Sydafrika får betala nästan tre gånger mer än Brasilien och att Tunisien får en högre nota än Frankrike.
– Lunginflammation är vår tids största barnamördare. Det är därför oacceptabelt att ett vaccin som kan rädda liv är otillgängligt på grund av vinstintressen, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.
Vill se offentliga prislistor för vaccin
Nu kräver organisationen att prislistorna blir offentliga så att alla länder har en möjlighet att förhandla till sig ett rimligt pris.
– Det är absurt hur priset på en livräddande produkt hålls hemlig och att inköpare tvingas famla i mörker. Hur ska man kunna enas om ett rimligt pris när avgörande information saknas, säger Manica Balasegaram, som arbetar för tillgång till livsnödvändiga läkemedel på organisationen.
Läkare utan gränser vill också att priset på PCV-vaccinet sänks till fem dollar, drygt 40 kronor, och påpekar samtidigt att läkemedelsbolagen gjort en sammanlagd vinst på över 23 miljarder dollar för sina PCV-vacciner.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
GlaxoSmithKline skriver i en kommentar till Sveriges Radio att vaccinet är mycket komplicerat att tillverka och att fattiga länder får köpa det till självkostnadspris – men att bolaget måste kunna göra vinst för att kunna forska fram nya botemedel. Pfizer lägger till att deras vaccin redan säljs med förlust till fattiga länder.
Bör läkemedelsföretagen offentliggöra sina prislistor eller inte? Vad tycker du? Kommentera gärna direkt under artikeln.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu