Gentester för att hitta talanger bland barn döms ut
Med hjälp av ett så kallat gentest sägs föräldrar och idrottstränare kunna ta reda på vilken sport som är bäst för barnet, detta för att uppnå framtida idrottsliga framgångar. Gentesten, som marknadsförs av cirka 39 företag, säljs på apotek runt om i världen och får nu stark kritik av ledande forskare inom idrottsgenetik, rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.
– Teorin är ju helt rimlig. Att vi har olika förutsättningar, generna kommer att bestämma hur bra vi kommer svara på viss träning, om vi kan bli snabba och om vi kan bli superstarka, eller om vi kan bli jätteuthålliga. Men de tester som finns idag testar alldeles för få gener, säger Mikael Mattsson, forskare i idrottsfysiologi vid Idrottshögskolan i Stockholm, till radion.
Vidare menar Mikael Mattsson att det inte finns någon som helst grund för gentesterna på en vetenskaplig nivå.
Forskare upprörda över gentester
Gentesterna har fått forskare inom idrottsgenetik att reagera världen över. Man anser att de kommersiella företagen har övertolkat och grovt förenklat den idrottsgenetiska forskningen, vilket lett till att forskarna skrivit en gemensam artikel i tidskriften British Journal of Sports Medicine. Kontentan av artikeln är att gentesterna är värdelösa och att barn inte ska behöva utsättas för den här typen av tester.
”Kan finnas en framtid för gentester”
När Sveriges radio frågar Mikael Mattsson, forskare vid Idrottshögskolan, om det finns någon framtid för den här typen av tester svarar han så här:
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
– Ja, definitivt. Teknologin går framåt väldigt snabbt, så man kan titta på fler gener tillsammans, snabbare. Man ser hur gener samspelar, det kommer att spela mer roll.
– Man kan inte säga att den här lilla tioåringen ska hålla på med simning, och den här ska hålla på med basket. Däremot kanske man i framtiden kan säga saker som vilken träning en person skulle svara bäst på, så att man kan använda det för att optimera träningen och få bäst hälsoeffekter, säger Mikael Mattsson till Sveriges Radio.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Vad tror du om de så kallade gentesterna? Har du gjort ett gentest på ditt barn? Bör gentesterna skrotas eller bli kvar på marknaden?
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu