Genkod knäckt för barnhjärncancer
Forskare har lyckats kartlägga de genetiska förändringar som uppstår vid den vanligaste elakartade hjärntumören hos barn, den så kallade medulloblastom, skriver SVT: Vetenskapsnyheter.
"Helt klart ett viktigt genombrott i forskningen gällande medulloblastom", skriver Per Kogner, professor i barnonkologi vid Karolinska institutet, i ett mejl till TT.
Genombrottet redovisas i den vetenskapliga tidskriften Science. Forskare har bland annat gått igenom arvsmassan från tumörceller hos patienter, och sedan jämfört informationen med arvsmassan i friska celler från samma patienter. De har dessutom jämfört med DNA från motsvarande tumörformer hos vuxna.
Slutsatsen är att barnen tumörer har färre genetiska förändringar, så kallade mutationer, i genomsnitt än de vuxnas. Hoppet om att enkelt få fram en effektiv genbehandling mot medulloblastom ökar bland forskare. Barncancer är svårare att strålbehandla än cancer hos vuxna. Dessutom är biverkningarna tyngre på barn.
I Sverige drabbas 10-15 barn om året av medulloblastom.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu