Gåtan kring infertilitet på väg att lösas
Kvinnor har sedan födseln bara ett visst antal ägg i sina äggstockar. När äggen är slut går kvinnan in i klimakteriet. För att en kvinna ska kunna bli gravid krävs att äggen mognar innan de sedan kan bli befruktade av spermier. Men hos vissa kvinnor mognar aldrig äggen – och nya forskningsrön från Göteborgs universitet sätter fingret på varför. Det har visat sig att det är cellerna runt det omogna ägget i äggstocken som avgör om ett ägg mognar eller inte. Hos infertila kvinnor är det alltså inte själva ägget som inte är tillräckligt bra utan cellerna runt omkring. Den kunskapen ger nya möjligheter till behandlingar mot infertilitet framöver. Forskaren Kui Liu förklararar hur:
– Jag har en väldigt klar bild av hur det skulle gå till: Ett litet kirurgiskt ingrepp där man tar ut en liten del av äggstocken. Sedan lägger man den lilla biten i en petriskål och låter den bada i några olika kemikalier, säger han till SVT.
Kemikalierna ska få de omgivande cellerna att arbeta bättre och väcka ägget, alltså sätta igång mognadsprocessen hos ägget.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
– När det väl är väckt sätter man tillbaka den lilla biten äggstock i kvinnan igen, säger Kui Liu.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu