Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Autistiska ungdomar får antipsykotiska läkemedel i onödan

Att många barn och unga med autism och utvecklingsstörning behandlas med antipsykotiska läkemedel trots att de saknar psykiatrisk diagnos är inget ovanligt. Särskilt vanligt verkar fenomenet vara på LSS-boenden där personer med funktionshinder vistas. Det framgår av en ny rapport från Socialstyrelsen.
Annons

En ny rapport om insatser och stöd till personer med funktionsnedsättning visar att uppemot 30 procent av unga med intellektuella funktionsnedsättningar och autism som vistas på LSS-boende kan få behandling med antipsykotiska läkemedel under långa perioder trots att de inte fått någon psykiatrisk diagnos.

Rapporten visar att 28 procent av pojkarna mellan 13 -17 år fick antipsykotiska läkemedel trots att endast 0,8 procent av dem verkligen hade en psykos- eller schizofrenidiagnos. För flickorna var motsvarande siffra 16 procent trots att endast 3 procent av dem hade en diagnos.

Kan ge neurologiska biverkningar

Att behandla med antipsykotiska läkemedel i onödan kan vara förenat med vissa risker.

Annons
Annons

– Behandling vid psykisk ohälsa är viktigt. Samtidigt är långvarig behandling med antipsykotiska läkemedel förenat med vissa risker, som exempelvis neurologiska och metabola biverkningar, säger funktionshindersamordnaren Karin Flyckt i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

Funktionshindrade får sämre hjärtsjukvård 

Den nya rapporten visar också att det finns ojämlikheter i den akuta hjärtsjukvården. När personer med autism, utvecklingsstörning och autismspektrumstörning söker akut hjärtsjukvård får de vid akut hjärtinfarkt inte lika ofta ballongvidgning jämfört med andra patienter.

Funktionshindersamrodnaren Karin Flyckt säger i ett pressmeddelande att man inte vet vad skillnaderna beror på men att det kan röra sig om att det somatiska omhändertagande är sämre för personer med funktionsnedsättning.

Ladda ner rapporten från Socialstyrelsens webbplats här

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.