För tidigt födda barn riskerar att få autism
Hos barn som föds extremt mycket för tidigt, och som senare utvecklar autism, syns skillnader i hjärnan redan under nyföddhetsperioden. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som publiceras i tidskriften Cerebal Cortex.
Att barnet, när det ligger i livmodern, utsätts för många stressfaktorer under en period som är kritisk för hjärnans utveckling kan ha betydelse för att barnet senare utvecklar autismspektrumtillstånd, AST.
Vanligare med autism hos för tidigt födda
I den nya studien lät forskarna med hjälp av magnetkameraundersökning undersöka tillväxten hos 100 barns hjärnor under nyföddhetsperioden. Efter att barnen fyllt sex år screenades de för autistiska drag.
– Vi blev förvånade över den höga andelen, nästan 30 procent, av de extremt för tidigt födda som hade utvecklat symptom på autismspektrumtillstånd. Bland barn som fötts efter normal graviditetslängd är motsvarande andel en procent, säger Ulrika Ådén, forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet och nyföddhetsbarnläkare vid neonatalverksamheten vid Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.
Studien visar också att barn som föds mer än 13 veckor för tidigt löper större risk att få hjärnskador, adhd och inlärningssvårigheter.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
”Miljöfaktorer kan också leda till autism”
Långt innan barnen utvecklat autism kunde forskarna även se att de delar av hjärnan som har betydselse för social kontakt, inlevelseförmåga och språkinlärning, hade minskad tillväxt jämfört med de barn som utvecklades normalt.
Genetiska faktorer tros ligga bakom att ett barn utvecklar autism, även om ingen specifik autismgen har upptäckts. Den nya studien stödjer tidigare forskning som pekat på att födelsevikt och komplikationer kan öka risken för autism.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
– Den här studien visar att miljöfaktorer också kan leda till autism. Hjärnan utvecklas bäst i livmodern och en alltför tidig miljöomställning till ett liv i atmosfären kan rubba organisationen av hjärnans nätverk. Genom nya behandlingsrutiner för att stimulera barnets utveckling och undvika stress kanske risken för autismspektrumtillstånd hos dessa barn kan minska, säger forskaren Ulrika Ådén i pressmeddelandet.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu