Fler utbrott av tarmbakterien ehec i Sverige
Infektionen börjar med magsmärtor och diaréer men kan också orsaka njursvikt och i värsta fall döden. Sedan september i år har 16 fall av smittade personer kunnat kopplas samman, uppger Folkhälsomyndigheten. Människorna har blivit smittade i olika delar av Sverige, dock flest i Stockholmsområdet. Minst sex av fallen är barn i åldrarna 0-12 år.
För närvarande arbetar flera myndigheter tillsammans för att spåra misstänkta livsmedel och identifiera samband och orsaker till utbrottet. Bakterien ehec är vanligast hos nötkreatur och kan smitta människor via kontakt med djur eller gödsel, men även via förorenade livsmedel och mellan människor.
– Det är en bakterie som finns hos djur, framför allt kor men även andra djur. Den kommer in i våra kök via kött, oftast, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Han menar att god mathygien är A och O för att undvika att bli smittad, även undvika att använda samma knivar och skärbrädor till köttet som sedan används till grönsaker.
– Köttet som man lagar hettas upp och då försvinner bakterierna men om man fått in dem i grönsakerna som inte hettats upp blir man sjuk, säger han.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu