Egna ögonceller kan bota blindhet
Risken med att byta ut ögonlinsen är att den nya kan drabbas av en cellbeläggning med tiden, vilket stör synen. Det är framför allt yngre individer som drabbas vilket motiverade till forskning.
I en ny studie, publicerad i tidskriften Nature, lät forskarna ögats egna celler skapa den nya linsen vilket gav goda resultat hos barnen med grå starr. I jämfört med standardoperation innebär den nya kirurgiska tekniken att fler linsceller lämnas kvar efter att den sjuka linsen avlägsnats. Dagens Medicin har intervjuat Stefan Löfgren, docent och överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, som inte är involverad i studien:
– Det är väldigt spännande att små barn som opererats med en linskapsel- och linsepitelsparande teknik utvecklar nya linser som både är genomskinliga och har brytningskraft, säger han.
Majoriteten av barn som opereras med den traditionella operationstekniken drabbas av komplikationer, 92 procent enligt studien. Motsvarande siffra för de barn som opererades enligt den nya metoden låg på 17 procent.
Brister i studien
Stefan Löfgren menar dock att resultatet inte stämmer helt överens med verkligheten.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
– Flera parametrar som författarna räknar till komplikationer brukar vanligtvis inte anges som biverkningar efter traditionell operation. Exempelvis att proteiner läcker in i ögats främre kammare vilket är en normal del av läkningsprocessen. Så procenttalet är lite krystat.
Dessutom utesluter forskarna en metod kallad bag-in-the-lens vilken minskar risken att linsceller växer på den nya konstgjorda linsen.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu