Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

DNA-förändringar hos barn kopplat till rökning

Att rökning under graviditeten är skadligt för fostret är ingen nyhet men nu har forskare även bevisat att barnets DNA kan förändras.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-01

Annons

Gravida som röker löpen en högre risk för att få missfall, för tidig förlossning och plötslig spädbarnsdöd. Barnen har också lägre födelsevikt och kan ha en ökad risk för bland annat astma. En ny studie, publicerad i tidskriften American Journal of Human Genetics, visar dessutom att rökningen kemiskt förändrar barnets DNA under en lång tid.

– Glädjande nog har rökning under graviditeten minskat kraftigt i Sverige under de sista 10 till 20 åren. Men fortfarande röker för många blivande mammor. Rökning är en av våra mest kända riskfaktorer för sjukdom, men mekanismerna bakom är inte helt kända, säger Erik Melén, barnläkare och forskare vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

Fler tusen genrubbningar

I en färsk internationell studie som inkluderar 6 600 barn, vilka ingår i den svenska Bamse-studien, studerade forskarna hur tidiga miljöfaktorer kan influera cellernas arvsmassa och genuttryck. Studien ger belägg för att nyfödda barn vars mammor har rökt under graviditeten hade tusentals kemiskt förändrade gener. Något som också påverkade genuttrycket.

Annons
Annons

– De generna med starkast koppling till rökning vet vi är involverade i bland annat astma, cancer och neuropsykiatriska sjukdomar. Flera av generna har också en stark koppling till de negativa effekterna vi ser av rökning hos vuxna. Fostret utsätts delvis för samma effekter som en vuxen rökare.

Bestående DNA-förändringar

Vidare visade det sig att förändringarna i generna var bestående och fanns kvar när hos barnen i åttaårsåldern.

– Det handlar alltså inte om övergående förändringar av DNA:t. Vi vet sedan tidigare att den kemiska förändringen, metyleringen, av DNA delvis styrs av genetiska faktorer. Men nu börjar vi också förstå att miljöfaktorer som tobaksrök och luftföroreningar kan påverka.

Vid nästa uppföljning kommer Erik Melén med forskarkollegor att undersöka om den kemiska förändringen i DNA:t fortfarande finns kvar i vuxen ålder.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.