Deprimerade mödrar ger barn fel kost
– Vi fann att mödrar som var känslomässigt instabila, ängsliga, arga och ledsna, hade dålig självtillit och en negativ syn på världen, var mycket mer benägna att ge barnen socker- och fettrik mat, säger Eivind Ystrøm, psykolog vid Folkehelseinstituttet, på myndighetens hemsida.
Detta är, enligt Folkehelseinstituttet, det första forskningsprojektet i världen som gör en omfattande analys av barns kostvanor utifrån såväl psykologiska och sociodemografiska faktorer hos mammorna, samt det första som tittar på kostvanor hos mycket små barn.
– Detta är viktigt för att vi har upptäckt att samma socioekonomiska riskfaktorer för socker- och fettrik mat som tidigare identifierats bland tre till sex år gamla barn i England gör sig gällande redan vid 18 månaders ålder. Detta i tillägg till att studien alltså visar att föräldrarnas förmåga att hantera stress påverkar barnens matvanor från tidig ålder, säger Eivind Ystrøm.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu