Bristande kunskaper om läkemedel till barn
Två av tre läkemedel som ges till sjuka barn i Sverige saknar dokumentation och har oftast inte prövats på barn. Det visar en studie som presenteras i dag och som gjorts i samtliga EU-länder på uppdrag av den europeiska läkemedelsmyndigheten Emea. Och det som framkommer är att det i de flesta andra länder finns samlad information, så kallade barn-Fass, där det framgår hur läkemedel för barn ska användas. Barnläkaren Synnöve Lindemalm vid Astrid Lindgrens barnsjukhus menar dock att läkare i Sverige får klara sig utan det stödet.
– Många gånger har man ju en egen erfarenhet eller man frågar andra hur deras erfarenhet är vid läkemedelsbehandling. Men många gånger får man gå utanför Sveriges gränser och titta på den internationella litteraturen. Där är det så att både i Storbritannien och i USA så finns det motsvarande barn-Fass med mycket information just om läkemedelsbehandling till barn.
I veckan pågår barnveckan i Uppsala och under tisdagen presenteras en undersökning av vilka läkemedel som barn i Sverige får på både sjukhus och i öppenvården. Samtidigt görs samma undersökning i övriga EU-länder och resultat av undersökningarna ska visa vilka studier som måste genomföras för att säkra läkemedelsbehandlingen av barn i Europa.
Det som dock framkommit är att barnläkare i Sverige har god erfarenhet av de läkemedel man använder. Synnöve Lindemalm menar heller inte att svenska barn får sämre behandling än barn i andra länder.
– Så behöver det inte vara. Men jag tror att man är mera medveten om riskerna vid behandling av barn i andra länder. Där ligger Sverige flera år efter. Där behöver vi göra ett stort arbete för att förbättra säkerheten vid behandling av barn, avslutar Lindemalm.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu