Brist på tuberkulosmedicin för barn
I dagsläget råder det brist på tuberkulosmedicin för barn i Sverige, vilket bland annat innebär stora risker för det enskilda barnet men det finns även en viss risk för epidemier. På Universitetssjukhuset i Örebro har man tvingats skjuta upp behandlingen av barn som är sjuka eller smittade av tuberkulos, rapporterar Ekot.
– I alla fallen så tog det mellan två och tre veckor innan vi hade mediciner tillgängliga. Och ett av de riktigt små barnen hade varit otillräckligt behandlat, eftersom vi inte kunnat få fram mediciner i lämpliga styrkor, säger Maria Björkqvist, överläkare på barnkliniken vid sjukhuset, till Ekot.
Ifjol handlade det om ett tiotal fall där tuberkulossjuka barn inte fick sin medicin i tid, berättar Maria Björkqvist. Flera var under tre år gamla, och små barn betydligt större risk att få till exempel hjärnhinneinflammation som en följd av sjukdomen, jämfört med vuxna. Därför är det livsviktigt att mediciner ges i tidigt skede till de sjuka.
Tuberkulos har den strängaste klassningen i smittskyddslagen, där läkare helt enkelt har ett lagligt ansvar för att drabbade blir behandlade, rapporterar Ekot. Läkemedelsverket bekräftar att den rådande medicinbristen gäller hela landet och att det är ett allvarligt problem.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Kommentera denna artikel
Hur är situvationen ang tillgängligheten av TBC-medicin till barn nu 2015. Artikelen ovan publicerades 2010.
Inga har kommenterat på denna sida ännu