Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Barns risk att drabbas av infektioner

Annons

Barn som är hemma med sina föräldrar har betydligt färre infektioner och sjukdomar under sina första levnadsår, jämfört med barn som börjat förskola före två och ett halvt års ålder. Men när barnen väl börjar skolan så drabbas de barn som varit hemma i större utsträckning av infektioner. Detta framkommer i en ny kanadensisk studie som gjorts på drygt tusen barn, rapporterar Vetenskapsradion.


Anders Fasth, professor i pediatrisk immunologi och läkare vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, menar att detta är väldigt intressant eftersom forskarna bakom studien har följt barnen under så pass lång tid.

– Här har man tagit en hel åldersgrupp och följt dem åtta år i livet och försökt att se vad som händer. Och det är faktiskt unikt, säger Anders Fasth, till Vetenskapsradion.

Forskarna har alltså följt ett stort antal barn som antingen gått i förskola sedan de var omkring två år gamla, eller som varit i mindre grupper hos dagbarnvårdare – eller som stannat hemma med en förälder. De har kartlagt vilka barn som löper störst risk att drabbas av infektioner och under de första levnadsåren är det förskolebarnen som oftast drabbas, av till exempel öroninflammationer och luftvägsinfektioner. Dessa barn är och andra sidan friskare än dem som varit hemma, när de väl börjar skolan.

– Barnen som fick vara hemma fick så att säga betala priset när de började skolan istället och då ha fler infektioner. Summan av kardemumman blir att i slutändan har barnen haft ungefär lika många infektioner, men de har fått dem vid olika tidpunkter, säger Anders Fasth.

Det var desto svårare att dra några säkra slutsatser bland de barn som gick hos dagbarnvårdare, eftersom det var i studien en ganska liten grupp. Men till stor del tycktes dessa barn följa samma mönster som ”hemmabarnen”. De var friskare under de första levnadsåren men drabbades i något större utsträckning av infektioner då de började skolan, uppger Vetenskapsradion.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.