Barn minns bättre efter tupplur
I en studie med drygt 200 bebisar på sex månader respektive ett år testades kopplingen mellan sömn och minnes- och inlärningsförmåga. Barnen fick flera gånger se på när forskarna skakade en vante med en bjällra. Efteråt fick ena gruppen spädbarn sova i minst en halvtimme medan den andra gruppen var vaken. Fyra timmar senare testade man om barnen kunde härma rörelserna och skaka vanten med bjällran. De barn som fått sova var bättre på att komma ihåg vad de skulle göra än de som inte fått sig en tupplur.
– Det här är ju barn som sover väldigt mycket och som tar väldigt många tupplurar och det här visar ju varför de gör det. Sömn verkar vara en viktig faktor för inlärning och för hjärnans utveckling under den här tiden, säger sömnforskaren John Axelsson till SVT.
Enligt John Axelsson gör sömnen att vi kan flytta över våra minnen från korttidsminnet till långtidsminnet.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
– Det innebär att minnena sitter mycket starkare och att de sitter kvar över längre tid. Så tupplurar är jättebra och bör egentligen användas för alla barn, framförallt de som har störd sömn och då kan det vara viktigt ända upp i tonåren, säger John Axelsson.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu