Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Barn med växelvis boende mår bättre

Välbefinnandet och den psykiska hälsan är bättre hos skolbarn som bor växelvis, jämfört med jämnåriga som bara bor med ena föräldern. Det visar resultaten från en ny svensk studie.

Publicerad den: 2015-12-21

Annons

Forskningsprojektet heter Elvis och har pågått sedan 2011. Studien går ut på att undersöka välbefinnandet hos skolbarn med växelvis boende. Nu sammanfattas resultaten från Elvis med andra svenska studier i en forskningsöversikt från CHESS, Centre for health equity studies.

Det är ett forskningsinstitut som består av forskare från både Karolinska institutet och Stockholms universitet. En av forskarna som arbetar med studien är Emma Fransson.

– Vi har studerat framförallt hur barn i växelvis boende mår jämfört med barn som bor med båda sina föräldrar och barn som enbart bor hos en förälder. Resultaten av våra och andra svenska studier visar att skolbarn i växelvis boende ofta rapporterar bättre psykisk hälsa och välbefinnande än jämnåriga som bor bara med en förälder. Bäst hälsa överlag har barnen som bor med båda föräldrar. Ingen av studierna visar att hälsan skulle vara sämre hos barnen som bor växelvis än hos de som enbart bor med en förälder, säger Emma Fransson i ett pressmeddelande från Stockholms universitet. 

Annons
Annons

Viktigt med bra relation till föräldrarna 

Växelvis boende leder ofta till bättre ekonomi och materiella resurser jämfört med familjer där barn enbart bor med ena föräldern, vilket kan vara en förklaring till resultatet.

Ett växelvis boende möjliggör också en bättre relation till båda föräldrarna samtidigt som boendeformen minskar risken att barnen far illa om ena föräldern har svåra problem, såsom psykisk sjukdom eller missbruk. 

– Att ha en bra relation till sina föräldrar har betydelse för barns hälsa, utveckling och skolprestationer. Växelvis boende ger goda förutsättningar för det, säger Emma Fransson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.