Hej! Vår femåring har alltid kräkts i samband med förkylning. Först trodde vi att det hade samband med slembildning och hosta - hans förkylningar är nästan alltid av luftrörstypen, och vi tänkte att han kräktes av slemmet som kom ner i magen och/eller av hostan, som utlöste kräkreflexen. Men sedan har vi kunnat konstatera att det inte alls har med hosta eller slem att göra. Det verkar bara vara så att när han är förkyld, får han ont i magen och kräks. På BVC säger de att detta är "vanligt" och att "barn har körtlar i magen" - men det har ingen annan hört talas om och jag hittar ingen information på nätet om dessa mystiska körtlar. Så alltså: vad beror det på att min son alltid får ont i magen (runt naveln) och kräks när han är förkyld?
Hej!
Många förkylningsvirus kan förutom att ge hosta och snorighet också sätta sig i mag-tarmkanalen och ge lättare kräkningar och ibland lös avföring.
En del barn kräks också då de får hög feber, men oftast är det då inga större mängder.
Ibland kan man vid en förkylning också få förstorade lymfkörtlar inuti magen som av en del läkare och sköterskor kallas för "körtelbuk".
Symtomen (med smärtor i magen) försvinner då förkylningen har gått över inom en vecka.
Om han även mellan förkylningarna klagar på ont i magen tycker jag att ni ska ta upp det med en barnläkare på en barnläkarmottagning eller liknande där ni bor.
Med vänliga hälsningar