Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Barn

Strokedrabbade barn får bättre hjälp av riktlinjer och mer samarbete

Varje år drabbas minst 30 000 svenskar av stroke – av dem är barn bara ett hundratal. Men det gör också att symtom på stroke hos barnen riskerar att missas. Nu gör barnläkare och neurologer gemensam sak för att förbättra vården för de strokedrabbade barnen. Nya riktlinjer kring vården av barnen har hjälpt läkarna på traven.

Publicerad den: 2014-12-04

Annons

Symtomen hos barn som drabbas av stroke är desamma som hos vuxna: Det kan handla om nedsatt rörlighet eller muskelstyrka i ena kroppshalvan, talsvårigheter eller illamående. Men fastän symtomen inte skiljer sig från vuxnas symtom gör det låga antalet strokefall bland barn att de som faktiskt drabbas kan få gå många dagar eller till och med veckor innan de får rätt diagnos. Särskilt yngre barn kan råka illa ut, eftersom de dels har mer diffusa symtom och dels inte själva kan förklara hur de mår.

Nu gör barnläkare och neurologer gemensam sak för att förbättra vården för de strokedrabbade barnen.

 – Om barnet ligger en eller ett par dagar på  sjukhus innan man lyckas sätta rätt diagnos  är det förstås för sent för att sätta in akut  behandling och då ökar risken för  komplikationer, säger barnneurologen och  överläkaren Olof Rask.

Annons
Annons

 Hos barn är det ofta helt andra faktorer som  orsakar stroke än hos vuxna. Medan man hos  vuxna ofta ser högt blodtryck, högt kolesterol  eller diabetes i sjukdomsbilden finns det hos barn helt andra bakgrundsorsaker. Det kan vara till exempel missbildningar i hjärta och kärl eller en kraftig infektion som utlöser infarkten i hjärnan. Olof Rask tror inte att alla barnläkare har koll på riskfaktorerna för stroke hos barn, eftersom riskfaktorerna för barn har ett vidare spann än vuxna.

Men med riktlinjerna för strokebehandling av barn som kom ut för två år sedan har mycket förändrats till det bättre.

– Tanken med riktlinjerna är att omhändertagandet av barnen ska bli mer likriktat, fler ska överleva och färre ska få funktionsbortfall efter en stroke, säger Olof Rask.

Han får medhåll av Per Enblad, professor i neurokirurgi.

Annons
Annons

– Dessutom är det viktigt att vi läkare tar hjälp av varandra. Mycket kunskap finns ju redan bland de som behandlar stroke hos vuxna, säger han.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.