Så undviker du förgiftningar
Barn undersöker världen med alla sina sinnen - också genom att smaka på den. De stoppar allting i munnen för att undersöka det och det är därför de är så utsatta för förgiftningar. Om du går igenom ditt hem med tanke på att undvika förgiftningsolyckor, kan du göra det till en mycket säkrare plats för ditt barn.
Vad finns det som är giftigt i ett hem?
Det finns många saker i ett vanligt hushåll som är giftiga för ett barn. För att göra ditt hem säkert är det en bra idé att göra en systematisk genomgång av hemmets alla rum. Gå helt enkelt igenom ett rum i taget.
Kan ett kök innehålla giftiga saker?
I köken förvarar man av tradition många rengöringsmedel. De ställs oftast i skåpet under köksvasken. Dessa rengöringsmedel innehåller kemikalier som är giftiga för barn.
I köket ställs också ofta krukväxtnäring, som är mycket giftig.
Samtidigt med diskmaskinernas intåg i köken har det dykt upp många diskmedel som är mycket farliga. Dessa diskmedel är starkt frätande och är därför speciellt farliga om man äter dem.
Ställ därför aldrig rengöringsmedel, krukväxtnäring eller diskmedel under köksvasken, eller på något annat ställe där barn kan få tag på dem.
Rengöringsmedel, kemikalier, krukväxtnäring och diskmedel ska förvaras högt upp, utom synhåll för barn, gärna i ett låst skåp. Det räcker inte att ställa dem på köksbordet, eftersom barn både är otroligt snabba och otroligt duktiga på att klättra. Det rekommenderas också att du, när du köper dessa varor, alltid köper dem med säkerhetslock. Detta gör dem dock inte så säkra att du kan låta dem stå framme. Förvara dem alltid i ett låst skåp för säkerhets skull.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Hur är det i badrummet?
I badrum förvaras ofta kosmetika och mediciner. Kosmetika och krämer innehåller farliga ämnen, som till exempel alkohol, som kan förgifta barnet. Mediciner är mycket farliga för barn. Detta gäller alla sorters medicin. Barn tål mindre mängder än vuxna innan de blir förgiftade. Vanliga vitaminpiller kan skada barn, även om de bara äter ett par stycken. Kosmetika, krämer och mediciner ska därför ALLTID förvaras i låsta skåp som är otillgängliga för barn. Kom ihåg att alltid ställa tillbaka medicinen i det låsta skåpet omedelbart efter det att du använt den.
Kan krukväxter vara giftiga?
Många av de vackra utländska krukväxterna som finns i folks vardagsrum idag är giftiga. På apoteket kan du få en översikt över vilka växter som är giftiga. Om du har små barn hemma bör du inte ha giftiga krukväxter i fönstren. Även om man kan sätta växterna högt upp, utom räckhåll, finns det alltid en risk att blad ramlar ned på golvet, eller att barnet klättrar upp och smakar på växten. Många av växtgifterna ger blåsor och sår i munnen om barnet smakar på plantan eller på delar av plantan, eller så kan barnets tunga svullna upp.
Hur är det med rummen?
Under senare år har man uppmärksammat att målarfärg från tiden före 1978 kan innehålla så mycket bly att den är hälsovådlig för barn. Om det i hemmet finns föremål som är målade med "gammal" målarfärg bör de tas bort eller målas om under den tid då barnet är så litet att det kan förväntas slicka på saker.
Gäster - hur gör man med dem?
Om du har gäster som inte är vana vid små barn, bör du be dem att inte lägga cigaretter eller medicin där barnet kan komma åt dem.
Om olyckan är framme - vad gör man då?
- Bevara ditt lugn och kontakta omgående en läkare.
- Läkaren behöver ha vissa upplysningar, så det är en bra idé att förbereda sig snabbt:
- Vad är det som barnet har ätit eller druckit? Skriv ned det.
- Hur mycket? Ta reda på hur mycket det rör sig om. Är det en tablett eller ett halvt glas?
- Läkaren kommer också att fråga dig hur mycket barnet väger.
Ta med lite av det förgiftande ämnet om ni åker in till akuten.
Aktivt kol: Som motgift vid förgiftningar ges ofta aktivt kol. Detta kan köpas receptfritt på apoteket och är bra att ha i sitt medicinskåp om man har barn.
Du ska dock aldrig ge ditt barn aktivt kol utan att ha rådfrågat en läkare först.
Mjölk kan i vissa fall lindra: Vid några förgiftningsfall rekommenderar man föräldrarna att ge barnet mjölk att dricka. Ge aldrig barnet mjölk utan att ha rådfrågat en läkare, eftersom mjölken kan klumpa ihop sig i barnets mage och förhindra en magpumpning om en sådan skulle vara nödvändig.
Att framkalla kräkningar: Vid andra förgiftningstillfällen kan det vara värdefullt att framkalla kräkningar. Du ska aldrig själv framkalla kräkning hos barnet eftersom det, om det rör sig om starkt frätande ämnen, kan skada barnet mer än det hjälper det.
Rådfråga alltid en läkare. Du kan själv göra det allra viktigaste.
Det viktigaste du kan göra mot förgiftningar är att förebygga dem. Gå igenom ditt hem och din trädgård och ta bort alla skadliga ämnen.
De ämnen som är nödvändiga att ha i ett hushåll ska du förvara i ett låst, säkert skåp.
Var dessutom hela tiden uppmärksam på vad ditt barn gör och var det befinner dig. Vaksamhet är viktigt när man har små barn.