Resa utomlands med barn
Netdoktor frågar barnläkaren Cecilia Chrapkowska om det finns något särskilt man ska tänka på vid utlandsresor med spädbarn och barn.
Rätt skydd mot solen är viktigt – men vad är rätt skydd för både barn och vuxna?
– Skugga, följt av kläder och glöm inte solhatten! Om man inte kan vara i skuggan, eller på de partier som inte täcks av kläder, är en solskyddskräm med hög solskyddsfaktor (minst 30, gärna 50) och UVA-skydd ett bra tillägg. Det skyddar både mot hudcancer och skyddar huden mot åldrande. Det senare är minst lika viktigt för människor med mörk hud som hos människor med ljus hud.
Kan små barn vistas i sol om de smörjets in med solskyddsfaktor?
– Skugga är bästa solskyddet, följt av kläder. Barn som ännu inte lärt sig krypa tycker jag man ska hålla i skuggan. Barn som kan röra sig själva rör sig lätt ur skuggan, då gäller det att skydda med tunna kläder som täcker armar och ben, och en solhatt. Solkräm i ansiktet och på oskyddade delar av kroppen är att föredra.
Hur mycket känsligare är barn för värme jämfört med vuxna?
-Det beror på ålder. Spädbarn har riktigt dålig förmåga att reglera sin kroppstemperatur och är därmed känsligare för värme. Klä inte barnet för varmt i solen, och ställ absolut inte barnvagnen i stekande sol. En pigg bebis som vill äta och inte svettas och inte svettas särskilt mycket är lagom varm. En tvååring är mindre känslig, men både tvååringar och större barn kan drabbas av vätskebrist i värmen. Lämna aldrig barnen i bilen på en sommarhet parkering!
Om man ska resa utomlands med barn i spädbarnsåldern – finns det något särskilt man bör tänka på?
– Ja! Det är viktigt att tänka på smittsamma sjukdomar. Många av de sjukdomar som vi vaccinerar mot i Sverige sprids i andra länder. Mässling är till exempel, som vi ger första vaccinet mot vid 18 månaders ålder sprids i många europeiska länder och kan bli riktigt farligt för ett spädbarn. Man kan ge första mässlingssprutan från 9 månaders ålder om man ska resa utomlands. Det är också viktigt att tänka efter vilken sorts sjukvård som finns i landet man reser till och se till att man har sjukförsäkring som gäller för barnet. I EU behövs sjukförsäkringskort även för barnet.
Finn det större risk för infektioner eller andra sjukdomar vid utlandsresor – i så fall vilka?
– Det beror på vilket land du reser till. Det är viktigt att kolla hur det är med mässling om du reser med en bebis som inte fått första mässlingssprutan. Hepatit A sprids i många länder med maten, och för det finns det bra vaccin. Kolla med ditt BVC eller en vaccinationscentral.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.