Barn i bilen - så sitter de säkert
På grund av huvudets höga vikt i förhållande till kroppen kastas barnet vid en kraftig inbromsning framåt med huvudet före.
Vem ska vara fastspänd i bilen?
Alla, både barn och vuxna, måste använda säkerhetsbälte under bilfärd. Barn måste dessutom använda särskilt tillpassat skydd. Ett barn som från början vant sig vid att sitta fastspänt kommer inte att protestera senare, eftersom det inte känner till något annat.
Vilken säkerhetsutrustning rekommenderas?
Barn som väger upp till tio kilo: Det nyfödda barnet kan färdas säkert i bilen på följande sätt:
- I babyskydd, en stol som kan lyftas ur bilen och bäras i ett handtag. Bilstolen placeras i framsätet med ryggen mot körriktningen, men bara om det inte finns en airbag eller om airbagen kopplats från. Framsätet ska flyttas bakåt så långt som möjligt så att barnet inte skadas vid en frontalkrock avståndet mellan barnstolen och instrumentbrädan ska vara minst 20 centimeter. Om airbagen inte kan stängas av ska stolen placeras i baksätet med ryggen mot körriktningen. Stolen fästs med trepunktsbälte. 
-  I barnvagnsnät. Ett nät spänns över barnvagnsinsatsen för att förhindra att barnet kastas ur vid en krock. Stolen fästs med nätet, under sätet. Detta ger ett betydligt sämre skydd.
Tänk på att en bebis inte kan sitta i en bilstol mer än en halvtimme per dag, eftersom musklerna i ryggen inte är tillräckligt utvecklade. Om barnet inte åker bil varje dag kan det tåla en längre tur med pauser. Om barnets huvud börjar sticka upp över stolens kant är den för liten.
Tänk på att en bebis inte kan sitta i en bilstol mer än en halvtimme per dag, eftersom musklerna i ryggen inte är tillräckligt utvecklade. Om barnet inte åker bil varje dag kan det tåla en längre tur med pauser. Om barnets huvud börjar sticka upp över stolens kant är den för liten.
Hur bra koll har du på RS-virus?
Vilka personer riskerar att drabbas hårdast av RS-virus? Hur skyddar man sig egentligen bäst för att slippa bli smittad? Här kan du testa dina kunskaper om RS-virus.
Barn mellan 9 och 18 kilo:
- Använd bilstol som är godkänd för barn mellan 9 och 18 kg. Den kan antingen placeras bakåtvänd i framsätet (om airbagen inte är aktiverad) eller i baksätet, vänd stolen antingen framåt eller bakåt. Barn under 15 kg ska alltid sitta bakåtvända. Bilstolen fästs med underförankringsband i kombination med bilens trepunktsbälte. Det är viktigt att följa instruktionerna.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Barn som är längre än 140 centimeter:
- När barnet blivit över 140 centimeter kan det använda vanligt säkerhetsbälte. Barnet bör sitta i baksätet.
Varför är airbags farliga för barn?
Airbags har konstruerats för att skydda vuxna människor. De blåses upp med stor kraft och sitter så lågt att ett barn kvävs av luftkudden.
Barn under 140 cm ska aldrig sitta i framsätet om det finns en aktiv airbag. När äldre barn sitter i ett framsäte med airbag ska man flytta sätet så långt bak som möjligt.
En barnstol får aldrig monteras i ett framsäte med airbag. I en del bilar kan man stänga av airbagen, men då ska man komma ihåg att sätta på den igen när en vuxen ska sitta i framsätet.
Vad är en säker bilstol?
Det finns två typer av godkännanden för bilbarnstolar. Stolar som är tillverkade före 1981 lever inte upp till de krav som ställs idag.
- E-godkännandet är en europeisk standard, som inte ställer några krav på skydd av barnets huvud.
- T-godkännandet är svensk standard och ställer högst krav och godkänner bara bakåtvända stolar med skydd av huvudet. Detta upphörde att gälla 9 maj 2008.
Är en begagnad bilbarnstol säker nog?
Använd inte en stol som är äldre än 10 år. Försäkra dig om att stolen inte har varit med om någon bilolycka och undersök den noggrant - leta efter sprickor och slagmärken och se till att selen är hel och fin. Köp bara en stol som uppfyller E- eller T-kraven.
Vilka säkerhetsregler ska gälla i bilen?
Att åka bil är bland det farligaste man kan göra. Därför är det helt naturligt att vissa säkerhetsregler gäller när man har barn i bilen.
- Kontrollera att bilstolen är säkrad med bältet före varje biltur.
- Placera aldrig något under barnet i bilstolen. Om barnet sitter på något hålls det inte på plats av säkerhetsbältet vid en olycka. Om säkerhetsbältet är för stort ska det kortas så att det passar barnet. Om barnet sitter löst i stolen kan man rulla ett par handdukar till fasta ”korvar” som man lägger vid sidan av barnet i stolen. Det finns även kuddar speciellt för detta ändamål. 
- Alla i bilen ska använda säkerhetsbälte. Åk inte innan alla sitter fast ordentligt.
- Försök bevara lugnet i bilen. Rop, skrik och oro kan störa föraren och utgör en onödig risk.
- Föräldrar eller andra vuxna sätter på och tar av säkerhetsbältet. Lär inte barnet hur man tar av bältet - då kan du aldrig vara säker på att barnet är fastspänt. Om barnet har öppnat sitt bälte ska du stanna och inte fortsätta köra förrän barnet är fastspänt igen. Om barnet fortsätter öppna bältet sätter du på ett nytt spänne som barnet inte kan öppna.
- Det får inte finnas stora, lösa föremål i bilen som kan kastas fram vid en krock och skada passagerarna. Sådana föremål ska förvaras i bagageutrymmet.
- Ett barn får aldrig lämnas utan tillsyn i en bilstol. Det kan skada sig eller få huvudet under selen och kvävas.
För den som vill veta mer rekommenderas NTF konsument om barn i bil.