Hur ska jag träna höger stortå där det konstaterats att jag har artros? Ska min sko vara fast eller mjuk?
Artros i stortån är ganska vanligt. För att ge stortån lite bättre förutsättningar vid gång är det viktigt att se till att fotens tvärgående och längsgående valv är tillräckligt stadiga. Om det främre tvärgående valvet är nedsjunket blir framfoten bred, och trampdynorna under tårna blir ofta större och ibland även ömma, beroende på att ledhuvudena på mellanfotsbenen sjunker ner och belastas när man går.
Stortån tar upp en stor del av den belastningen men genom att lägga en pelott i skon, alternativt skaffa inlägg som har stöd både i hålfoten och under det främre valvet kan stortån avlastas.
Om hålfoten har sjunkit ner får stortån ta emot en större kraft i sidled varje gång foten avvecklas från underlaget i slutet av ett steg. Stortån viks då något inåt mot de övriga tårna med följden att stortåns grundled blir öm och ibland även svullen (Hallux valgus).
Inlägg är således en bra början. Det finns bra och stabila, 3/4 långa inlägg att köpa i välsorterade skoaffärer. De är hårda och ger därmed bra stöd. De köps i samma storlek som skor, går att flytta emellan olika skor och fyller inte ut hela vägen fram till tårna, vilket gör dem lätta att lägga i en vanlig sko. Man behöver således inte uppsöka ortopedtekniker om det inte är andra omständigheter som spelar in.
Då man börjar använda inlägg kan man få en "krampkänsla" i foten. Det beror på att inlägget ger en slags träningsvärk. Det kan avhjälpas genom att använda inlägget kortare stunder till en början, innan man successivt går över till att ha det i alla skor (fungerar dock inte i sandaler), alltid.
En sko med mjuk sula ger ofta efter för mycket för att foten ska få ett bra belastningsmönster. Om man redan har bekymmer med belastningssmärta, nedsatt rörlighet i foten eller nedsjunkna valv kan en mjuk sko ytterligare öka på besvären, även om den känns mjuk och skön på foten.
En sko som har en bra stötdämpning men en fast sula är ofta det bästa. Personalen i en bra sport- eller skoaffär kan ofta hjälpa till vid val av sko. På flera ställen finns så kallade spegellådor, där man kan se fotsulan i en spegel och på så sätt få vägledning i hur foten belastas och vilken typ av stöd som kan behövas.
Träning av stortån är lite klurigt. En övning kan vara att riva ur en dubbelsida ur en dagstidning, sätt hälen på den och skrynkla den med stortån. En annan är att försöka hitta musklerna som kan få stortån att spreta. Somliga hittar den väldigt lätt, andra får jobba hårt. Ett knep är att sitta ner, barfota, med fotsulan mot golvet och titta på stortån samtidigt som du koncentrerar dig och tänker dig att stortån spretar. Efter en del övning går det att få den att röra på sig.
Se bara till att du inte spänner hela kroppen, eller ens hela foten. Det är bara den lilla stortåmuskeln som ska jobba.
För övrigt är promenader bra träning för stortån, under förutsättning att belastningen är rätt och eventuellt justerad med hjälp av inlägg.