Hej! vilka träningar rekommenderar ni till en 85 årig kvinna som har opererat sin höger knä på grund av slitnig? hon har ont i både knä. vad kan minska hennes smärta.?> mvh/ Sam
Tack för din fråga.
Det framgår inte vilken typ av operation som har utförts på knät, eller hur längesedan det är sedan den utfördes. Jag gissar att det kan röra sig om en ledprotes.
Det är inte ovanligt att det gör ont efter en knäprotesoperation. Dock brukar det långsamt bli bättre efterhand som kroppen anpassar sig efter de nya förhållandena, och det är möjligt att genom träning ytterligare påskynda och förbättra resultatet. Förbättringen kan gå långsamt, men det är fullt möjligt att bli allt bättre upp till flera år efter operation.
Promenader, med eller utan gånghjälpmedel, är en bra och skonsam träningsform, som lätt kan anpassas efter smärta och dagsform. Promenader gör gott både för den opererade leden och för det andra knät. Det kan göra ont till en början att gå, men att det gör ont under träningen är inte farligt, så länge det inte gör mer ont än vad som upplevs som acceptabelt. Känns smärtan mer intensiv än vad som är acceptabelt bör man inte sluta träna, men träna en kortare stund eller med mindre intensitet. Smärtan försvinner ofta allt mer efter några veckors träning.
En eventuell ökad smärta i samband med träning (promenad) ska ha klingat av efter 24 timmar. Om det gör mer ont dagen efter bör man gå en lite kortare sträcka nästa gång, men ändå fortsätta att promenera varje dag. Det är viktigare att träningen/promenaden sker regelbundet, dvs varje dag, än att gå en lång sträcka. Regelbunden träning/promenad ger resultat efter några veckor, ibland snabbare än så.
Om promenader inte känns som en lämplig träningsform finns det andra alternativ. Bäst är att boka en tid hos en sjukgymnast för att få tips på vilka övningar eller aktiviteter som kan passa.
God rörlighet i knäleden är viktigt för att kunna gå i trappa eller resa sig och sätta sig. Efter en protesoperation får man ofta en sämre rörlighet i leden, men det är viktigt att träna böjning och sträckning av knäleden om den känns stel, för att få en så god funktion som möjligt.
Om smärtan är besvärlig är rekommendationen i första hand att ta alvedon eller panodil i full dos, dvs två tabletter fyra gånger dagligen, för att kunna träna och vara aktiv. På sikt kan aktiviteten bidra till att dosen av smärtstillande medicinering kan minska. Det finns även andra former av smärtlindrande behandling, så som TENS och akupunktur, som ofta har gott resultat.
Dessa behandlingar ges av sjukgymnast, men bör ses som komplement till träning och inte som enda behandling, då effekten blir mer långvarig i kombination med träning.
För att utvärdera effekten av träning, eventuellt i kombination med smärtstillande behandling, bör man vara flitig under 6-8 veckor. Har man då inte uppnått tillfredsställande resultat bör man söka upp sin sjukgymnast eller läkare för en ny bedömning.
På många håll finns det artrosskolor, där man kan få tips och råd av en sjukgymnast och/eller arbetsterapeut hur man kan leva ett gott och aktivt liv trots sin sjukdom. För artros är en sjukdom, och inte utslitna leder.