Hej! Jag är en kvinna på 37 år som sedan 7 år har haft problem med höger höft. Jag fick för cirka 5 år sedan diagnosen artros men orsaken är det ingen som vet. Jag ärr inte överviktig, är "normal-aktiv" o har inte vad jag vet skadat mig. Jag har gått höftskola, gått hos sjukgymnast i ett par omgångar och håller igång med egen träning. Senaste röntgen för ett år sedan visade att höger höft var rejält anfrätt av artros och att även vänster höft har begynnande artrosförändringar (hade börjar få känningar även av vänster höft så därför röntgades även den). Har nu sedan en vecka haft ganska mycket problem med båda höfterna. Har vissa dagar behövt kryckor för att avlasta så att jag kan gå och har ätit 2-3 diklofenac om dagen enligt receptet. Men det känns inte som att det hjälper så som det har gjort tidigare. Det känns ganska hopplöst när båda höfterna sviker, jag kan ju inte avlasta på något vis. Har varit hos en ortoped (för ca 1 år sedan) som rekommenderade mig att vänta så länge jag kunde med operation eftersom jag är så ung, men att det ändå är jag som bestämmer när det är dags. När vet jag att det är dags för operation? Är det när jag inte klarar av att jobba mer eller inte kan gå alls utan kryckor? Har läst att det finns olika typer av operationer. Någon ytersättning och så den "vanliga", finns det något som är bättre för mig som är relativt ung? Eller finns det andra alternativ? Mvh
Svar: Vid höftledsartros är anpassad träning och fysisk aktivitet ofta i forma av artrosskola/höftskola (www.boaregistret.se ) grundbehandlingen. Om denna behandling, ibland med tillägg av rent smärtlindrande behandling med Alvedon/Panodil eller andra smärtstillande tabletter samt akupunktur/TENS kan utbyte av höftleden genom en protesoperation ge komplett smärtlindring. Man försöker vanligtvis vänta så länge som möjligt med denna operation men idag finns stor erfarenhet från att operera personer också i ung medelålder med goda resultat.
Om man mycket tidigt (före femtio års ålder) drabbas av ”höftledsartros” bör man bedömas av reumatologspecilaist för att utesluta reumatisk ledsjukdom som orsak till ledförstöringen i höftlederna.
Professor Ingemar Petersson, specialist i reumatologi och allmänmedicin, Lund