Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Myter och sanningar om artros

Du är inte ensam om att tro att artros är en åldersåkomma, eller att ledsmärtan kan lindras med hjälp av smärtstillande, eller att fysisk aktivitet och träning förvärrar och orsakar slitage i lederna.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-03 Uppdaterad den: 2019-11-03

Annons

Det finns många myter om artros. Här nedan reder vi ut myter och sanningar om ledsjukdomen.

MYT 1: Smärta utgör en varningssignal

Brosket har inga smärtnerver och kan därför inte göra ont. Att det gör ont när du tränar är alltså inget tecken på att du förstör leden ytterligare. Så länge du upplever smärta som acceptabel är det inte farligt att det gör ont.
Att träna utan att det överhuvudtaget gör ont eller känns är omöjligt, men dagen efter ska du vara uppmärksam på att du inte får mer ont än du hade innan du började träna. Har du mer ont dagen efter så är det ett tecken på att du tagit för hårt.

Att tänka på: Lär dig att känna skillnaden på träningsvärk och annan värk.
Fortsatt smärta efter 24 timmar: Om du ett dygn senare fortfarande har smärta efter träningen ska du testat att sänka intensiteten eller träna en kortare stund nästa gång du tränar. Tänk också på att det som ena dagen går bra kanske gör ont nästa gång och tvärtom. Det är helt normalt! Se till att lära känna din kropps signaler och vad i träningsform som funkar bäst för dig!

Annons
Annons
[ReadMoreLinkBoxSecond]

MYT 2: Smärta fördrivs med smärta

Att träna mot smärtan medför ofta att smärtan ökar för varje dag. Så släpp tanken på att ”bita ihop” och kämpa in i det sista. Lär dig istället att känna igen och tolka din smärta.

[ReadMoreLinkBoxThird]

MYT 3: Träning orsakar slitage i lederna

Det finns inga studier som visar att träning med måttlig intensitet påverkar brosket negativt. Tvärtom har man i flera studier på djur, men också på människor, sett att de som tränar på motionsnivå har bättre kvalitet på brosket än de som inte tränar.

Att träna på elitnivå, det vill säga hård träning alla eller nästan alla dagar i veckan kan medföra ökad risk för att få artros. Orsaken till det är att skador är vanligt förekommande hos elitidrottare och risken för artros ökar efter skador i leder. Brosket mår också bäst av varierad träning och tillfälle till återhämtning mellanträningspassen är lika viktigt för brosket som för musklerna.

MYT 4: Att lederna knakar på grund av brosket

Att lederna knakar är inte farligt och oftast gör det inte ont. Det kan bero på att mängden och kvaliteten på ledvätskan inte är så bra som den borde vara. Det kan också bero på att ledbrosket blivit fransigt och skovligt, likt sandpapper, istället för blankt. Det är när ledytorna glider mot varandra som det kan knastra och knaka.

Annons
Annons

Kom ihåg att: Brosk finns i alla friska leder men tunnas gradvis ut vid artros. I svåra fall av artros, då det inte finns något ledbrosk kvar kan det uppstå ett dovt ljud då ben slår mot ben istället för brosk mot brosk.

MYT 5: Lederna försämras tills de är helt utslitna

Artros orsakas av flera faktorer och sjukdomsförloppet ser också olika ut för olika människor. Likt många andra sjukdomar går artros i olika faser, så kallade skov, som kännetecknas av perioder med mer smärta och symtom följt av perioder med mindre eller inga besvär alls. Skoven kan vara olika långa och olika svåra. Hos en del stannar sjukdomen helt av och ledbesvären kan till och med försvinna.

Kom ihåg att: Artros förvärras fortare hos överviktiga och muskelsvaga personer.

Vill du lära dig mer om artros och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen?

Gör utbildningen och delta i patientundersökningen på Artros-hjälpen.se

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
    Besima Aho 2020-03-19 19:22 (5 år sen)

    Hej Hajnalka,

    Var ska det ha stått att man inte kan använda Ipren?

  • Avatar Tidigare användare 2020-03-15 15:00 (5 år sen)

    Ligger det någon sanning om man inta ska kunna använda Ipren? Är det enda mot min inflammation som hjälper Jag tror det är en falsk s.k. insändare som många tycker det är roligt. Hajnalka

  • Avatar Tidigare användare 2019-11-4 02:18 (5 år sen)

    Brosk mot ben kan väl inte göra ont, det är när ben mot ben skaver mot varandra som värken kommer.

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-22 15:07 (6 år sen)

    Jag har artros i knä (är opererad 2012), men har fortfarande lite ont. Har även ont i händer. fötter, axlar. - smärta som flyttar sig. Är ute och går med stavar nästan varje dag ca 4-5 km.
    Är tacksam för nya tips.

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-22 01:53 (6 år sen)

    Hur kan jag skilja mellan artros och slemsäcksinflammation?

  • Avatar Tidigare användare 2018-11-7 18:57 (6 år sen)

    Sökte på nätet om mitt problem o läste er "bra"sida.
    Har enl.läkare artros enl.min bedömning dock f.n. av lindrig art.Mitt huvudproblem är vä.knä som är "osäkert" vid gång o i spegeln visar klart hjulbenthet. Letar tips!!

  • Avatar Tidigare användare 2018-08-6 21:19 (6 år sen)

    Jag har artros som utlöser smärta ibland och jag undrar; om man är i en process där det bildas nya celler och ny vävnad kan det utlösa smärta (från artros)?
    Alltså kan all "energin "som går åt att bilda nya celler göra att man får mer artros smärtor, att kroppen helt enkelt inte klarar av att både skapa nya celler och hålla smärtan nere av artrosen"?

  • Avatar Tidigare användare 2018-04-30 10:34 (7 år sen)

    Jag har hand/finger artros och misstänker i andra leder också. Jag är en träningsmänniska och tar nog i lite för mycket för mitt bästa , men min fråga är som följer , kan artros leda till eller är det ett förstadie till Reumatoid artrit ? Och hur länga kan det ta innan prover av typ "Lana " visar om det är det ?

  • Avatar Tidigare användare 2018-04-23 22:57 (7 år sen)

    Sen 3 mars 2018 började för första gången smärtan i höger knäled - först i knävecket. Allmänläkaren uppmanade mig att börja inta paracetamål. Visserligen lindring mot smärtan men bara så länge medicinen verkar. Fråga: har nu läst i "netdoktor" och i " svenskt näringstillskott " omatt ett näringsstillskott i vilket ingår glukosamin, kondiotidin, MSM och Vitamin D har hos testgrupper resulterat i klar förbättring av ledhälsan - undrar nu om denna "blandning" kan rekommenderas åt mig då artrossymtomem endast har fortgott i 2 månader. OBS min ålder 87 år. Tacksam för goda råd. Tack !

  • Avatar Tidigare användare 2018-04-23 09:16 (7 år sen)

    Det är en myt att träning förvärrar lederna, skriver ni. Ja det är kanske möjlig. Dock så har jag blivit tvungen att sluta träna pga all värk i nästan varenda led, även lite längre promenader gör att mina tår sväller upp och det känns nästan som glas i lederna. Värken i sig är inte farlig, men känner mig konstant trött och sliten av att ha värk hela tiden i nacke axlar rygg höfter ljumskar knän och tår.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.