Lindra din artros – experten ger dig tipsen
Artros är den vanligaste kroniska ledsjukdomen i Sverige och upp emot 800 000 personer lider idag av sjukdomen. Ofta upptäcks inte artros i tid då det ses som ett typiskt tecken på åldrande att ha smärtor och spänningar i leder.
Kerstin Lövgren, ordförande för reumatikerdistriktet i Skåne och diagnosombud för artros råder att man kontaktar sin vårdcentral vid minsta misstanke då även unga idag drabbas.
– Det är viktigt att artros upptäcks i tid och att man försöker åtgärda smärtorna i ett tidigt skede, säger hon.
Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige och innebär en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket. Som i sin tur leder till bristande funktion i leden. De första symptomen för artros är stelhet och minskad rörlighet i den drabbade leden. Till en början är det endast smärta i leden som uppkommer vid belastning men vid ett försämrat skede kan smärta även kännas i viloläge.
Artros kan drabba alla åldrar men är vanligast är bland personer över 45 år. Två av tre drabbade sägs dessutom vara kvinnor.
– Det stämmer, säger Kerstin Lövgren. Och där har jag en egen teori om att kvinnor föder barn, jobbar och sköter hushåll. Därmed anstränger de kroppen extra mycket och bär dessutom runt på tunga barn i flera år vilket sliter på både höftben och andra muskler.
Övervikt en riskfaktor för artros
En förklaring till artros är att lederna har belastats alltför tungt alltför länge. Det kan också vara ärftligt men i andra fall drabbar artros personer som under en längre tid belastat kroppen med exempelvis övervikt eller har ett dagligt arbete som är ledbelastande.
När det kommer till frågan om övervikt säger Kerstin Lövgren att det hjälper att gå ner i vikt men att det nödvändigtvis inte behöver betyda att det underlättar smärtorna. Det viktigaste är att hålla kroppen aktiv och ständigt se motion som en del utav vardagen, vilket i sin tur leder till att man tappar vikt.
Träning viktigt för artrospatienter
Träning hjälper musklerna att avlasta lederna och helst ska man välja motionsformer som inte är för belastande. Framförallt är träning viktigt vid knä- och höftartros, vilket också är de vanligaste kroppsdelarna att drabbas av ledsjukdomen. Några av de positiva effekterna av fysisk träning är att smärtan minskar och musklerna blir rörligare och starkare.
– Det finns åtgärder att ta och bland det viktigaste är att hålla igång rörligheten i kroppen. Träna den ledens muskel som du har ont i. Det har gett otroligt goda resultat hos många. Ibland så pass goda att de slipper operation, vilket annars finns som ett sista alternativ. Jag vill också poängtera vikten av att hitta en träningsform som du tycker är rolig. Det här är inget du gör en kort period, utan livet ut, säger Kerstin Lövgren.
Hon menar vidare att artrospatienter inte ska se ledbesvären som omöjliga att lindra, även om de ofta råds att ”leva med smärtan”. Låt inte stelheten eller ledvärken hindra dig från att motionera. Det kommer att göra ont att träna med artros men det är okej. Vilken form av träning som är bäst är individuell och varierar beroende på vilken led artrosen sitter i. Men en generell rekommendation är motion, cykling, bassänggympa, simning och trampmaskin.
– Det finns inga genvägar när det kommer till artros. Det enda sättet är det jag nämnt tidigare – att träna. Men vet man att man har svaga muskler eller tidigare haft en skada i någon muskel ligger man i riskzonen för att drabbas. För att då upptäcka artrosen i tid är det bra att man kollar upp det hos sin vårdcentral. Idag har vårdpersonalen blivit bättre på att upptäckta artros redan vid första besöket, utan att röntga patienten. Där får man sedan ett individuellt schema för träning och håller man sig till det kan smärtan försvinna helt, fortsätter Kerstin Lövgren.
Dessa leder kan drabbas av artros
Artros kan i stort sett drabba alla leder, vanligast är artros i knän, höfter och händer. Symtomen kommer ofta smygande, med stelhet och smärta vid belastning som första symtom. Men för vissa kommer symtomen plötsligt, ofta i samband med en mindre skada eller vridning.
- Artros i fingrarna: Fingerlederna kan bli knotiga, stela och ömma. Tumbasen drabbas också ofta av artros.
- Artros i ryggen: Ryggbesvär i medelåldern kan bero på artros i de många små lederna mellan kotorna.
- Artros i stortån: Vid artros i stortåns bas kan tån stel och öm.
- Artos i knäna: Knäledsartros kan ge stelhet i knäet, svullnad och smärta.
- Artros i höften: Höftledsartros ger ofta stelhet och smärta.
Vill du lära dig mer om artros och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen?
Gör utbildningen och delta i patientundersökningen på Artros-hjälpen.se
Kommentera denna artikel
Hej! Min fru har nedslitna fotleder sedan lång tid och lider av en enorm smärta. Ont för varje steg. Kan inte ta steloperation då hon inte klarar 8 veckor med kryckor och diverse stöd då hon även har balansproblem. Tar 3 sitadon/dag som inte hjälper. Vad finns för att hjälpa utan att ta smärtstillande tabletter. Någon riktad smärtlindring?
MVH
Per
Hej! Har artros i bägge mina knän med svullnad o stelhet.Svårt att gå.
Här ävenfacettledartros på samtliga nivåer i ländryggen.Även framåtglidning på kota 5 ca 8mm.
Bifynd kraftigt urkalkad. bukaorta.Ätit tabl diklofenac 50 kg x1 i minst 20 år.
Finns någon bättre tabl med mindre biverkningar??
Bra träningsövningar???
Jag har väldigt stela muskler. Känns mest när jag stiger upp på morgonen eller har
varit i stillhet och reser mig. Min högersida av ryggen är den som jag känner stel-
heten i. Det gör att jag har svårt att knyta skorna, komma ner till foten. Ryggen är inte
så böjlig på högersidan. Jag har tidigare varit väldigt mjuk i kroppen. Hur ska jag
träna bort eller lindra stelheten? Jag gör vissa stretchövningar varje dag. Kan tabletterna som jag äter ha påverkat detta. (anostozol).
Tacksam för svar!
Vilken typ av träning!? Jogging? Styrketräning?
Har fruktansvärt ont i fötterna. Ä det bästa då att promenera även om det gör väldigt ont?
Hej!
Jag har spelat golf i 25 år. Jag har fått knäartros, sen ca 2-3 år. Det ger sig nu till känna efter golfspel där de första hålen är ganska backiga. Jag är nu 79 år och går bara 9 hål. Tyvärr är det de första 9 hålen som är backiga. Jag har gått artrosskola och har vattengympa 2,3 ggr/vecka. När jag nu går de första backiga hålen gör det inte så väldigt ont. Däremot, när jag sätter mig i bilen för att åka hem, kommer en våldsam smärta som går ner i benet och upp i låret. Det värker ordentligt, i själva knät också. Jag ska försöka få mina knän röntgade, ska till läkare snart. Dessa akuta problem har börjat i år. Förra året fanns inte dessa problem alls. Kan jag strunta i min smärta och spela ändå eller förvärras artrosen på detta sätt?
MVH Kerstin Malmborg
finns ingen hjälp utan man vänta på att dö ! så är livet de operationer hjälper inte alls. !! sorry för sanningen med den är det känner ingen som fick hjälp efter operationen-man vet inte om den läkare eller den andra har inte falska betyg ?? så mycket är nu det normal i sverige hemsk..när man läser om hur kan det vara så.Svenska vård är nu kast .
Träningsprogram vid knäatros?
Artros i tummen - hur tränar jag då?
Artros=förslitning? Övervikt -jaha....och vad gör vi åt den när det inte hjälper att äta mindre? Artrosen i fötter och knän gör att det är svårt att gå! Och bilden av en ung människa som joggar kan få vem som helst att ta repet!
Inga har kommenterat på denna sida ännu