Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Artros

Hälsotips: Träning och mat

Utmana dig själv, öka ditt motstånd om du styrketränar, annars märker du inget resultat (ofta är du starkare än vad du tror). Öka träningstiden om du konditionstränar. Ät mer frukt och grönsaker, satsa på ”5 om dan”, det vill säga en frukt eller en grönsaksportion till varje måltid och mellanmål. I denna artikel får du bra tips om träning & mat.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Ät regelbundet och varierat (frukost, lunch, middag + 2-3 mellanmål varje dag). Rör på dig minst 30 minuter per dag (så att du känner av pulsen, som vid till exempel en rask promenad).

Träna regelbundet, hitta en motionsaktivitet som passar dig. Välj mellan cykling, simning, dans, fotboll, ishockey, gympa, styrketräning, yoga, pilates eller vad nu just du lockas av.

Variera din träning, kanske har du tröttnat på det du alltid gör? Byt träningsform!

Utmana dig själv

Öka ditt motstånd om du styrketränar, annars märker du inget resultat (ofta är du starkare än vad du tror). Öka träningstiden om du konditionstränar.

Glöm inte rörlighet och balans: Du får ut mer av både din styrke- och konditionsträning om du övar upp din smidighet genom till exempel yoga, dans eller pilates.

Byt träningsmiljö. Kanske passar en joggingrunda i skogen dig bättre än aerobics i gymsal?

Annons
Annons

Risk för överträning

Tränar du för mycket? Se upp om du känner att det inte längre är kul utan mer känns som ett krav att träna. Drar du samtidigt ner på maten, utan att vara överviktig, kan du vara på väg att utveckla en ätstörning.

Kostvanor

Ät varierat och regelbundet: frukost, lunch, middag&nbspsamt 2-3 mellanmål, varje dag.

Ät mer frukt och grönsaker, satsa på ”5 om dan”, det vill säga en frukt eller en grönsaksportion till varje måltid och mellanmål.

Välj fiberrikt- till exempel grovt, nyckelhålsmärkt bröd med hela korn, fullkornspasta, råris och bulgur (fullkornsvete).

Satsa på fet fisk minst två gånger i veckan: fet fisk som till exempel lax, makrill och sill innehåller bra protein- och fettkvalitet med viktiga omega 3 fettsyror.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.