Det här visste du inte om Dupuytrens kontraktur
- Dupuytrens kontraktur är en ärftlig och sakta fortskridande bindvävssjukdom som påverkar palmaraponeurosen (fascian) i handflatorna och fingrarna.
- Sjukdomen debuterar vanligtvis med en eller flera små (ibland ömma) knutor (nodulus) i handflatan, dessa tillväxer sakta och det bildas strängar som består av bindväv (kollagen).
- Strängarna, som sitter fast i hudens undersida, drar med sig fingrarna i ett "krokigt läge". Vanligtvis drabbas lill- och ringfingret, men även andra fingrar kan drabbas.
- Sjukdomen är uppkallad efter den franske kirurgen Baron Guillaume Dupuytren, som levde i Paris och verkade som chefskirurg vid sjukhuset Hôtel Dieu (1777-1835).
- Han beskrev tillståndet första gången i samband med en föreläsning 1831 och publicerade sina observationer i 1832-års upplaga av Lécons Orales, där han hävdade att kontrakturen i de drabbade fingrarna var orsakad av en sammandragning i palmaraponeurosen.
- Dupuytrens kontraktur är vanligast i Skandinavien och kallas ibland även ”Vikingasjukan”.
- Sjukdomen är ungefär sex gånger vanligare hos män än hos kvinnor, och den klassiska debutåldern för män är cirka 55 år och hos kvinnor 5-10 år senare, det vill säga vis 65 års ålder.
- Typiskt är även att män har en mer uttalad sjukdom än kvinnor, och att män har en större benägenhet för återfall efter behandling.
- Dupuytrens kontraktur är vanligare bland rökare och alkoholister samt bland patienter med diabetes, epilepsi och HIV.
- Idag finns det tre tillgägnligabehandlingar:
- Nålfasciotomi
- Operation
- Injektionsbehandling med enzym
- Dupuytrens kontraktur kan var ett svårbehandlat tillstånd, och komplikationer i samband med behandling förekommer. Ju krokigare fingrarna är, desto större är risken för eventuella komplikationer i samband med behandling.
Information hämtad från: Medicinsk översikt om Dupuytrens kontraktur, NetdoktorPro