Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Att göra själv – till dig som har artros

För andra året i rad arrangerar Reumatikerförbundet tillsammans med Fysioterapeuterna Artrosdagen på Stockholms centralstation. Under dagen fick besökare, mitt bland vardagsstressade stockholmare, möjligheten att själva testa sin ben- och handstyrka för att sedan få en bedömning av hur stor risk de har för att drabbas av ledsjukdomen artros. Ett gäng fysioterapeuter gav också tips på övningar som bygger upp muskler så att ledvärken minskar.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-03

Att göra själv – till dig som har artros
Annons

Träna, träna och återigen träna. Det är fysioterapeuten Marie Granbergs bästa råd till dig som drabbats av artros.

Även om ledsjukdomen artros fortfarande inte går att bota finns det en hel del som kan underlätta värken och bromsa sjukdomsförloppet. Träning och motion är det absolut viktigaste. Genom att belasta leden lagom får brosket i leden ny näring och smärtan lindras.

– Anpassad aktivitet är det som gäller, säger Marie Granberg. Artros inte farligt och man behöver inte vila för att man har fått artros, det är en myt att man ska vila när man har ont.

Annons
Annons

Men inte alla vet att de faktiskt har artros. Många patienter har artros utan att veta om det och kan inte riktigt förstå varför smärtan i leder uppkommit och hur de ska få bukt på den.

– Det är givetvis ett problem att många patienter inte söker hjälp för sina besvär i tid. Och den främsta orsaken kan vara den förlegade synen på att smärta har med åldrandet att göra, att det ”hör åldrandet till”, något som är helt felaktigt säger Leif Dahlberg, professor och överläkare i ortopedi. Samtidigt finns det en stor okunskap hos vården om artros och hur artros ska behandlas, fortsätter han.

Sök hjälp i tid vid ledsmärta

Fysioterapeuten Marie Granberg, framhåller att fysioterapeuten (sjukgymnasten) bör vara första instansen vid misstänkt artros.

– Numera kan patienten söka sig till oss på egen hand och behöver därmed inte bli remitterad från primärvården. Alla kommuner och vårdcentraler har fysioterapeuter och genom att komma till oss får patienten en grundlig undersökning där vi tittar på hur och var smärtan yttrar sig, vilken träning som passar bäst och vad man ska tänka på.

Annons
Annons

Hon får medhåll från Leif Dahlberg:

– Tidig diagnos och återkommande träning är viktigt. Och där är fysioterapeutens roll central. Av dem får man hjälp med vad man ska träna, öka den vardagliga aktiviteten och anpassa träningsprogram efter patientens personliga förutsättningar.

Att komma igång med träning på egen hand kan vara svårt, men även det hjälper fysioterapeuterna till med. Ett anpassat träningsprogram för att träna och bygga upp den stödjande muskulaturen i kroppen.

– Träning på anpassad nivå ger smärtlindring ganska omgående, så med andra ord är träning och motion avleder smärtan. Idag är människor medvetna om vikten av fysisk aktivitet men alla vet inte att det vid artros också fungerar som smärtlindrande, säger Marie Granberg.

Fysioterapeutens råd kring artros:

  • Läs på och öka kunskapen om din sjukdom
  • Fortsätt vara fysisk aktiv – är du inte det – bli det! Fysisk aktivitet är livsviktigt oavsett.
  • Vid smärta eller misstänkt artros – sök hjälp hos en fysioterapeut alternativt en artrosskola.

Visste du att: artros är en sjukdom som går i skov? Den kännetecknas av perioder med mer ledsmärta och symtom följt av perioder med mindre eller inga besvär alls. Skoven kan vara olika långa och olika svåra. Hos en del stannar sjukdomen helt av och besvären kan till och med försvinna.

Vill du lära dig mer om artros och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen?

Gör utbildningen och delta i patientundersökningen på Artros-hjälpen.se

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-10-6 18:17 (5 år sen)

    Vill hjälpa min Pappa

  • Avatar Tidigare användare 2019-05-22 19:51 (6 år sen)

    Jag har artros i mitt vänstra knä, som har blivit värre p.g.a att jag opererat min högra fot. Då jag har gått i gips ca ett år har jag varit tvungen att belasta mitt artrosknä mer. Och nu undrar jag vad jag kan göra för att underlätta för mitt knä när jag förhoppningsvis bli av med gipset.
    Mvh Margareta

  • Avatar Tidigare användare 2019-03-14 09:57 (6 år sen)

    Har opererat höften då upptäckte dom artros i ländryggen den har krökt sig.nu problem att hålla mig kissar på mig och ibland kommer avföring.På sjukhuset sa dom att då opererar ländryggen.Finns det några andra alternativ.Gör gymnastik för ryggen varje dag.

  • Avatar Tidigare användare 2019-01-10 17:21 (6 år sen)

    Har varit hos läkare idag med svullen tå. Blev skickad till röntgen. Ska få besked på tisdag den 15 jan 2019. Läkaren tror att det är artros.

  • Avatar Tidigare användare 2018-12-28 21:50 (6 år sen)

    Bra info

  • Avatar Tidigare användare 2018-11-28 17:26 (6 år sen)

    Ny information det mesta. Mera kunskap behövs.

  • Avatar Tidigare användare 2018-11-13 18:43 (6 år sen)

    Jag är 81 år. Jag har fått diagnosen "Måttlig artros i båda höfterna. Jag kan inte stå rak men har inga problem att böja mig till golvet. Plockade 100tals liter bär under hösten. Jag har börjat gå med rollator minst en timme varje dag. Har inga problem med sömnen, smärtfri då. Har varit Vasaloppsåkare och orienterare. Mitt problem just nu är en ilsken öm fläck i ryggen nedanför midjan till höger. Den reagerar på toabesök . Förstoppad trots Inolaxol och fiberrik kost. Äter Alg Börjes kalktabletter. Är vegetarian sedan 24 årsåldern. Kan t ex artrosskola hjälpa mig? Operation?

  • Avatar Tidigare användare 2018-08-19 14:13 (6 år sen)

    Hej,
    Har för några dagar sedan fått värk i vänster knäled.
    Och skulle gärna vilja få råd..hur jag kan få smärta att försvinna,avta?
    Har aldrig haft såna besvär innan, ska man ta tabletter?
    Eller söka för Röntgen så man mer kan få veta VARFÖR smärta uppstår?
    Det finns inga Röntgenbilder på knäleder som jag kunnat titta på?

    Hälsning Harry E

  • Avatar Tidigare användare 2018-02-19 17:25 (7 år sen)

    Visste en del om artros tidigare och en del har jag tagit reda på sedan jag drabbades. Dock visste jag
    inte om att sjukgymnasten var första lämpliga instans. Däremot har jag - för många år sedan - varit i kontakt med en artrosskola (gällde då tumbasartros) men den hjälpen gav inte något. Jag fick rådet att hålla händerna i varmt vatten under en tid men smärtan kom tillbaka ganska snart. Jag blev senare opererad för tumbasartros och det har hållit sig bra i många år. Dock har jag nu fått smärta i andra tummen samt i fingrarna. Har för detta fått kortisonsprutor som hjälpte bra så nu får jag avvakta och se hur det går.

  • Avatar Tidigare användare 2018-02-7 20:58 (7 år sen)

    Bra information. Har börjat på artrosskola. Tack.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.