Hej! Jag är en 46-årig kvinna som är normalviktig och tränar ganska mycket. För två år sedan fick jag diagnosen astma efter att jag haft månader av hosta och hade svårt att träna. Efter medicinering med pulmicort blev jag bra även om jag tar underhållsdoser som får utökas under värsta pollensäsongen under våren. Under augusti och fram tills det blir kallt blir jag alltid sämre och pulmicorten biter inte riktig och så även i år. Det börjar med att jag känner mig irriterad i luftrören för att sedan känna mig mer och mer besvärad och med mer och mer hosta, ökande tryck över bröstet och förämrade PEF-värden. Varför inträffar detta just i augusti-september varje år? Vad är det i luften som mina luftrör reagerar på? Finns det något annat än pulmicort som kan hjälpa? Har prövat med annan allergimedicin t.ex. cetrizin men tycker inte att det hjälper som det gör under pollensäsongen.
Hej!
Det var ju bra att du rätt tidigt fick rätt diagnos. Ibland missas tyvärr astma alltför länge när symptomet framför allt är hosta. Men nu förstår jag att du under augusti och en tid framåt får besvär som inte kontrolleras med Pulmicort. Det är svårt att säga vad som kan vara orsaken till denna försämring. Gråbopollen finns i luften i augusti (om du bor söder om Dalälven) och kan vara en möjlig orsak liksom mögelsporer, som kan nå höga värden denna tid.
Jag tycker att det är angeläget att du genomgår en allergiutredning för att se om du har en gråbopollen- eller mögelallergi förutom den allergi mot andra pollen som du nämner. Nu är det faktiskt sällan som vuxna har en mögelallergi som ger kännbar påverkan, men det är ändå en möjlighet. Det kan också vara så att det råkat infalla en försämringsperiod under den aktuella tiden 2 år i rad av en slump, dvs utan säsongsallergi. När det gäller behandlingen så är den något som din läkare bäst kan bedöma.
Ett inandat kortisonpreparat (Pulmicort) bör du säkert fortsätta med som basbehandling. Ett tillägg av en långverkande luftrörsvidgande medicin kan kanske diskuteras. En dosökning av Pulmicort kan kanske också vara motiverad. Men, som sagt, det är något som du och din läkare bör komma fram till. I de allra flesta fall brukar det med medicinjusteringar gå att få en bra astmakontroll.
Med vänlig hälsning
Gunnar Bylin
Överläkare och allergispecialist