Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pollenprognoser är hennes jobb

Besvärades du mycket av björkpollen i fjol? Då kan du trösta dig med att det troligen blir lite lugnare i år. Det säger biologen Agneta Ekebom som gör pollenprognoser. Här berättar hon hur prognoserna ställs.

Pollenprognoser är hennes jobb
Annons

– Det tar mycket energi för växterna att producera pollen. Efter ett år med jättestor pollenproduktion, som björkarna hade förra året, behöver träden återhämta sig året efter. Därför kan allergiker komma ganska lindrigt undan vissa år, säger pollenbiologen Agneta Ekebom.

Just nu är det extra intensivt på hennes jobb i laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Agneta Ekebom har koll på alla steg i processen, från polleninhämtning till analys och färdiga prognoser som skickas ut till media via olika väderbolag.

– Jag har jobbat med att göra prognoser i femton år nu och intresset både från media och allmänhet ökar hela tiden.

Annons
Annons

Ett hantverk att göra pollenprognoser

Under mätperioden använder Agneta Ekebom och hennes kollegor runt om i landet pollenfällor, ett slags behållare placerade på högt belägna tak. En liten motor inuti pollenfällan gör så att pollen och damm sugs in – partiklar som sedan fastnar på en klibbig tejp. Med fyra hundra gångers förstoring i ett mikroskop går det att identifiera de olika pollenkornen och skilja ut det tiotal typer som man kan bli allergisk mot. Låter det komplicerat? Det här är ändå den lätta biten. Svårare är att baka ihop pollenvärdena med väder, vind och när på säsongen mätningen gjorts, för att kunna leverera en tillförlitlig prognos.

– Många tror att vi har något datorprogram som räknar ut prognoserna, men det är verkligen ett hantverk. Även om vi vet att pollensäsongen inte har kommit igång på en viss plats måste vi väga in ifall det har varit blåsigt och pollen kan ha förts dit från någon annanstans, säger Agneta Ekebom.

Pollensäsongen startar tidigt

Exakt när pollenmätningarna startar är lite olika från år till år och beroende på var i landet man befinner sig. I Stockholm inleds mätningarna oftast i början av februari.

– Det finns ett stort värde i att mäta redan tidigt på året, annars riskerar man att missa en stor del av hassel- och alsäsongen. Man bör faktiskt vara på sin vakt redan i januari så det är i princip bara runt två månader om året – november och december – som man vanligtvis kan slippa pollen. Och inte ens då kan man vara helt säker. 

Annons
Annons

Men även utan vare sig pollenfälla eller proffsmikroskop i sin ägo går det att lära sig att någotsånär förutspå hur pollensäsongen blir.

– Man kan titta på exempelvis hassel, al eller björk, som alla har väldigt tydliga hängen. Om det finns många hängen tyder det på ett tuffare år för alla allergiker. När hängena börjar skifta i gult från att ha varit bruna vet man också att säsongen närmar sig, säger Agneta Ekebom.

Pollenbiologens tips till allergiker:

  • Följ pollenprognosen.
  • Läs på om just de växter som orsakar din allergi så att du förstår vad som händer i naturen och varför du påverkas.
  • Undvik att vara utomhus i den mån det går, ge dig inte ut på löprundor eller cykelturer när det är som värst.
  • Håll fönster och dörrar stängda.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-04-17 11:19 (7 år sen)

    Gillar inte våren, har medicin mot astmabesvär flera sorter som jag tar i god tid.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.