Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergi

Pollensäsongen 2016 är på ingång

På de flesta platser i södra och mellersta Sverige finns det just nu låga eller måttliga halter av björkpollen i luften. Det innebär att den stora pollensäsongen är på ingång – en säsong som för drygt två miljoner svenskar kan orsaka mycket besvär.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-04-20

Annons

Den svenska pollensäsongen kan delas in i tre delvis överlappande perioder. På våren blommar lövträden, höga halter av gräspollen under för- och högsommaren och under hög- och sensommaren och in på hösten finns gråbopollen i luften.

– Den har börjat smyga i gång och hänger i luften men den allmänna björkblomningen är ännu inte riktigt här. De halter av björkpollen vi har fått in hitintills har mestadels varit måttliga och beror till större del på fjärrtransport, vilket innebär att vi får in björkpollen från kontinenten. Men det finns säkert några björkar som blommar lokalt också, säger Kerstin Alm Kübler, intendent på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet till Dagens Nyheter.

Björkpollen har börjat spridas i söder

Väldigt många svenskar är allergiska mot björkpollen och just nu är södra och västra Sverige i början av björkens blomning. Rådande temperaturer håller dock tillbaka björkblomningen något.

Annons
Annons

– Vi är just nu i början av björkens blomning men eftersom vädret inte är så bra än så hålls det tillbaka lite. Men det finns i låga och något måttliga halter av pollen i luften som kan komma att stiga lite grann under veckan. Väldigt många är allergiska mot björkpollen så när vädret stabiliseras blir det jobbigare, säger Åslög Dahl på Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet som mäter pollen i södra och västra Sverige.

I norra Sverige har björkpollen inte riktigt blommat ännu. Hittills har det blommat alpollen och då det varit väldigt kallt i de norra delarna av landet är det långt kvar tills björksäsongen på allvar tar fart.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.